D66-kandidaten voor lijsttrekkerschap zijn het met elkaar eens

D66-kandidaten voor lijsttrekkerschap zijn het met elkaar eens ANP

D66-minister Sigrid Kaag kreeg tijdens een eerste kennismakingssessie als kandidaat-lijsttrekker weinig weerwoord van haar tegenstrever Ton Visser. In meer dan anderhalf uur tijd bleek dat Visser het bijna altijd eens was met de uitgebreide antwoorden die topfavoriet Kaag gaf. De goedlachse Brabander bracht zelf nog wat observaties en ideeën aan die veelal in het verlengde ervan lagen.

De bijeenkomst in een theater in Breda was online te volgen. Visser deed zelf mee via een livevideoverbinding vanuit zijn woonplaats in China, waar hij Engelse lessen geeft aan kinderen en jongvolwassenen.

De kandidaten vertelden over hun ambities, hun angsten, eerlijk zijn en hun drijfveer om D66 en het liefst Nederland te willen leiden. Kaag benadrukte het belang van een waardengemeenschap, waar we met zijn allen voor staan, ook in onzekere tijden als deze. Volgens haar moet het roer om, omdat door de coronacrisis structurele tekorten zijn blootgelegd in de maatschappij. Ze doelde op de ongelijkheid, de kwetsbaarheid van veel mensen en de armoede onder kinderen.

Duurzaamheid

In de economie moeten wat haar betreft juist nu keuzes worden gemaakt voor duurzaamheid. Kaag wil een arbeidsmarkt en maatschappij, "waarin iedereen de ultieme beleving heeft dat je erbij hoort en gelijke kansen hebt". Drie jaar na haar entree in de politiek vindt ze dat de toon daar anders moet en met "minder haantjesgedrag". "Elkaar uitdagen kan, maar wel met respect." De situatie nu is volgens haar niet overtuigend voor veel mensen.

Er komen nog twee sessies, op 22 en 29 augustus, in Nijmegen en Groningen. Ook daar kunnen vanwege de coronamaatregelen maar een beperkt aantal mensen fysiek naar toe. Tussen 20 augustus en 2 september kunnen de D66-leden hun keuze maken.

Uiterlijk 5 september wordt bekend wie de lijsttrekker wordt van de partij bij de volgende verkiezingen in maart.

Nieuws

menu