Coronamaatregelen zitten opbouw natuurijsbanen in de weg

Coronamaatregelen zitten opbouw natuurijsbanen in de weg ANP

Coronaregels zitten de komst van natuurijsbanen in Nederland dwars. Met het verwachte winterweer van komend weekend en volgende week hopen verschillende ijsclubs een natuurijsbaan in gebruik te kunnen nemen. Andere verenigingen zoals in Veenoord en in Dronten kiezen er door de hindernissen vanwege de coronamaatregelen juist voor om helemaal niet open te gaan.

IJsvereniging Nieuw-Amsterdam/Veenoord gaat komende week niet proberen een ijsvloer neer te leggen. De Drentse ijsvereniging strijdt traditiegetrouw mee om de eerste marathon op natuurijs te mogen organiseren, maar kan vanwege de avondklok in de nachten met vrieskou niet aan de slag om de baan te prepareren. "We hebben van de gemeenten geen toestemming gekregen om na de avondklok te werken. Na overleg hebben we toen besloten het niet te doen", zegt Jan Baarslag.

Bij andere Drentse ijsverenigingen zoals in Noordlaren en Drouwen laten ze weten wel open te gaan zodra het kan, maar alleen voor leden. Op hun banen staat door de regen al een flinke laag water, die alleen nog moet bevriezen. In Veenoord hebben ze geen verharde baan en moeten ze wachten op een bevroren onderlaag waarna ze de ijsvloer laag voor laag moeten opbouwen. Daar moeten ze dan 's nachts voor aan de slag, wat nu niet mag.

Volgens Baarslag ben je er met een ijsvloer ook nog niet. "We moeten ook rekening houden met de coronaregels en 1,5 meter afstand houden." Hij noemt het vooral heel spijtig voor de jeugd, die hij met de schaatsbaan een opkikker had kunnen geven.

De regels rondom de avondklok worden in de gemeenten verschillend toegepast. De Doornse ijsclub heeft naar eigen zeggen van de gemeente wel vrijstelling van de avondklok gekregen om de ijsbaan klaar te maken. "Wij hopen maandagochtend open te kunnen, maar alleen voor leden en abonnementshouders en dan alleen voor de jeugd tot 17 jaar", zegt Cees Schippers. "Met volwassenen kunnen we niet voldoen aan de 1,5 meterregels, dus dat gaat niet."

Je kunt deze onderwerpen volgen
Binnenland