Contactverbod voor publicist in zaak-Vaatstra

Contactverbod voor publicist in zaak-Vaatstra ANP

Publicist Wim Dankbaar heeft maandag van de rechtbank Haarlem een contactverbod gekregen met de moeder van de in 1999 omgebrachte Marianne Vaatstra. De man mag moeder Maaike Terpstra niet meer lastigvallen via telefoon, post, mail of persoonlijk op last van een dwangsom van 20.000 euro per overtreding. Ook moet hij publicaties over de familie van zijn site halen en een rectificatie plaatsen.

De moeder en broer van het vermoorde meisje waren naar de rechter gestapt omdat ze willen dat Dankbaar hen met rust laat. De publicist gelooft niet dat de veroordeelde Jasper S. de moordenaar is van het meisje. In meerdere publicaties heeft hij dat de afgelopen jaren uiteengezet.

Na een grootscheeps DNA-onderzoek is in 2013 de Friese veeboer Jasper S. veroordeeld voor de moord op Marianne Vaatstra (16). Hij heeft de moord ook bekend. Dankbaar is echter van mening dat een asielzoeker verantwoordelijk is voor de moord op de tiener en dat er gebruik is gemaakt van vals DNA.

Pijnlijk

De familie en Dankbaar stonden al eerder tegenover elkaar in de rechtbank. Vorig jaar oordeelde de rechter dat Dankbaar delen van het dagboek van Terpstra die hij op zijn site had gepubliceerd, moest verwijderen.

Sindsdien heeft Dankbaar verschillende e-mails aan Terpstra gestuurd. ,,De berichten van Dankbaar zijn op zijn minst beledigend, pijnlijk, kwetsend en denigrerend", aldus de rechter. ,,Hoewel Dankbaar eerder al te kennen heeft gegeven geen contact meer met Terpstra te zullen opnemen, gebeurt dit telkens toch. Daarom wordt de vordering tot een contactverbod met haar toegewezen." Het contactverbod geldt overigens alleen voor contact met moeder, niet voor contact met broer Johan.

Nieuws

menu