Commerciële coronasneltest onbetrouwbaar: bloed laten testen op antistoffen heeft geen enkele zin, waarschuwt viroloog Bert Niesters

Inspectie: commerciële teststraten helpen, maar let goed op ANP
Heb ik momenteel het coronavirus en ben ik dus besmettelijk voor mensen om mij heen? Dat is de vraag die je beantwoord wilt hebben als je een coronatest laat afnemen. In het Noorden duiken meer en meer commerciële bureaus op die coronatesten aanbieden. Zij bieden bijvoorbeeld een antigeentest of een PCR-test aan. Deze kosten tussen de 100 en 150 euro. Deze testen zijn volgens Niesters betrouwbaar. De goedkopere bloedtest is dit echter niet.
Antistoffen
De sneltesten die uitwijzen of je antistoffen tegen corona in je bloed hebt, serologische testen, zijn volgens Niesters zeer onbetrouwbaar als je wilt weten of je corona hebt. Echter, commerciële bureaus in Groningen en Drenthe bieden ze wel aan. Zo staat op de site van covid.limited dat ze met een bloedtest kunnen zien of antilichamen tegen het virus in je bloed hebt en eventueel besmettelijk bent. Dat klopt dus niet.
Niesters: ,,Een bloedtest heeft geen enkele zin. Je weet na de uitslag niet of je momenteel besmet bent met het coronavirus of dat je het in het verleden hebt gehad. Ik heb vroeger de mazelen gehad en dat kun je nu in mijn bloed zien, maar dat was 55 jaar geleden. Bovendien maakt 20% van de mensen geen antistoffen aan; dat maakt de antistoffentest nog minder betrouwbaar.”
Deze antistoffentesten zijn al langer beschikbaar, maar het advies van het RIVM en de Wereldgezondheidsorganisatie was in april al om deze sneltest alleen voor onderzoeksdoeleinden te gebruiken en nadrukkelijk niet om mensen te testen. Bovendien waarschuwde de Europese Unie dat er sneltesten met valse certificering op de markt zijn: met valse documenten, niet complete technische validatie en niet onderbouwde prestatieclaims.
Antigeen
,,Met de antigeentest zoeken ze naar bepaalde viruseiwitten in neus- en keelslijm. Deze werkt goed in de eerste dagen dat iemand klachten van het virus heeft. Dan zijn er veel virusdeeltjes in het lichaam dus is het met deze test makkelijk op te sporen”, aldus Niesters.
Een positieve uitslag van deze antigeentest dus aan dat je het virus hebt en in zodanige hoeveelheden dat je ook besmettelijk bent. Maar bij een negatieve testuitslag mist de test bijvoorbeeld mensen die het virus eigenlijk wel hebben, maar nog besmettelijk moeten worden.
PCR-test
De PCR-test is de meest gangbare test en deze is volgens Niesters heel betrouwbaar. Deze test wordt gebruikt bij de GGD’s. Ze gaan met een wattenstaafje je neus in en het uitstrijkje wordt naar een laboratorium gestuurd voor de PCR-test. Het duurt dan ongeveer 24 tot 48 uur na monsterafname voordat een uitslag bekend is bij de patiënt. De procedure op het laboratorium kost 4-8 uur.
Er zijn inmiddels ook snelle PCR-testen in gebruik die op het laboratorium binnen een uur uitslag geven. Deze testen zijn alleen bedoeld voor situaties waarin een snelle diagnose letterlijk van levensbelang is.
Cijfers doorgeven
Behalve dat dus niet alle testen die de commerciële bureaus aanbieden even betrouwbaar zijn, doet zich soms een ander probleem voor bij deze snelteststraten. Covid-19 is een aangifteplichtige zieke. Positieve testen moeten worden aangegeven bij de GGD om te zorgen dat de verspreiding van de ziekte goed in beeld blijft. Volgens Niesters doen niet alle commerciële teststraten dat, bijvoorbeeld vanwege een conflict met de GGD. Of omdat de (bloed)test die ze afnemen niet betrouwbaar is.
Conclusie: wil je je laten testen op het coronavirus? Let dan goed op voordat je veel geld neerlegt voor een test bij een commerciële teststraat. Het is een stuk veiliger en betrouwbaarder om een PCR-test af te laten nemen bij de GGD.