Code rood voor zware regenval in Limburg, hospice en verpleeghuizen in Valkenburg ontruimd

Huizen in Hoensbroek (Limburg) dreigen te overstromen. FOTO ANP

Het KNMI heeft woensdag rond 18.00 uur code rood afgekondigd in Zuid-Limburg vanwege de zware regenval. Militairen zijn met zandzakken onderweg naar Hoensbroek om te helpen bij het bestrijden van de wateroverlast.

De militaire inzet is op verzoek van de Veiligheidsregio Limburg-Zuid, aldus een woordvoerder van het ministerie. Het gaat om 68 militairen van de 13e Lichte Brigade uit Oirschot. Zij nemen vrachtwagens mee. Ze kunnen ingezet worden bij het vullen van zandzakken, het vrijmaken van wegen of het evacueren van burgers indien dat nodig blijkt te zijn, aldus de woordvoerder.

De militairen verzamelden zich woensdagavond in het crisiscentrum van de Veiligheidsregio in de gemeente Sittard. Ze blijven in elk geval tot donderdagavond 18.00 uur. Het waterschap draagt zorg voor de verzorging en legering van het defensiepersoneel.

Hospice Valkenburg ontruimd om hoogwater

In Valkenburg zijn woensdagavond een hospice en twee verzorgingstehuizen geëvacueerd . Volgens de veiligheidsregio is er ontruimd omdat de nutsvoorzieningen haperden door het hoge water. Oorzaak van de problemen is het almaar stijgende hoge water als gevolg van de overstroming van de rivier de Geul.

De hulpdiensten maken zich nu onder meer zorgen over de snelle stijging van het waterpeil van twee rivieren in Zuid-Limburg, de Geul en de Gulp. Die bedreigen nu met name de plaatsen Wijlre, Gulpen, Wittem, Schin op Geul en Valkenburg, aldus de brandweer.

Siep van Lingen vanuit Epen: 'Rivier is hjir bûten oevers treden'

Hoe snel het water stijgt, merkte woensdag ook Siep van Lingen (67) uit Reduzum, met zijn vrouw Gea op vakantie in Epen, vlak bij de Belgische en Duitse grens. Woensdagmiddag bezocht Van Lingen, oud-fotograaf van de Leeuwarder Courant, de monumentale watermolen de Volmolen bij de rivier de Geul met als doel daar wat spectaculaire beelden te kunnen maken van het hoge water; ,,Je bliuwe as fotograaf altyd in man fan it nijs.''

,,Dy Volmûne is hjir ûngefear 8 minuten rinnen fan Epen. Om der te kommen moatte je oer in brêge. Dêr stie it wetter al oan ta. Ik koe dêr noch krekt oer op myn berchskuon'', vertelt Van Lingen. ,,Se ha hjir in pear jier lyn stuwen yn de rivier oanbrôcht en in keardaam, dy hold it wetter noch krekt oan de râne tsjin. Hoe't it yntusken is, wit ik net. Der wie ek in meiwurker fan Natuurmonumenten dy't even poalshichte nimmen kaam. 'Ongekend', sei dy ek oer de situaasje.''

De kolkende Geul bij watermolen de Volmolen vlak bij Epen (video Siep van Lingen):

Om droge voeten te houden moest Van Lingen terug over de brug bij de medewerker van Natuurmonumenten in de auto stappen, zo hard was het water toen al gestegen. ,,Yntusken is de mûne ek net mear foar minsken berikber.''

Lees ook [PREMIUM] | Siep van Lingen uit Reduzum vanuit Epen over zware regenval in Zuid-Limburg: 'De bus kin hjir net mear komme'

Overstromingsgevaar

Woningen in het Limburgse Hoensbroek (gemeente Heerlen) dreigen onder water te lopen doordat een zogeheten waterbuffer overvol is en gaat overlopen. Hiervoor waarschuwt de veiligheidsregio.

Lees ook | Rutte: alles doen wat nodig is tegen wateroverlast Limburg

Als de waterbuffer doorbreekt zou er een golf ontstaan waarbij water met veel kracht naar buiten stroomt. Het waterschap probeert een dergelijke doorbraak te voorkomen en op die manier zoveel mogelijk overlast te voorkomen. Dat doen ze door schuiven meer open te zetten zodat er binnen de buffer meer ruimte komt voor het water.

 

Dat betekent echter wel dat inwoners rondom waterbuffer De Dem rekening moeten houden met wateroverlast, volgens de veiligheidsregio. Bij de buffer zijn woensdagmiddag veel mensen van de brandweer, politie en het waterschap aanwezig.

Mensen die in de buurt wonen van de waterbuffer De Dem wordt gevraagd een veilig plekje in huis te zoeken en stroom en gas af te sluiten.

'Wegpompen nauwelijks meer een oplossing'

Niet ver van Heerlen ligt Landgraaf. Deze gemeente roept inwoners op hun spullen in veiligheid te brengen voor het te laat is. Het is voor de hulpdiensten onmogelijk om overal tegelijk hulp te bieden, aldus de gemeente. Daarvoor vindt de overlast op te grote schaal plaats. „Ook zijn de gronden inmiddels zo verzadigd dat het wegpompen van water nauwelijks een oplossing meer is”, aldus de gemeente.

,,Wij vragen ook uw hulp en begrip voor deze situatie: dreigt er bij u wateroverlast in huis breng dan in elk geval uw spullen in veiligheid.” De gemeente roept mensen op om hulp te bieden aan mensen in hun buurt als ze zelf geen overlast van het water hebben.

 

Camping de Hatenboer in Roermond wordt geëvacueerd. Honderden campinggasten moeten hun spullen verzamelen en het terrein verlaten, zei een woordvoerder van de camping woensdagmiddag.

De ontruiming gebeurt in overleg met de politie en de gemeente. De camping roept zowel in het Duits als in het Nederlands via social media alle gasten van camping en jachthaven op „alles af te bouwen.” Dit in verband met hoogwater van de Maas.

Rijkswaterstaat verwacht met name in de nacht van donderdag op vrijdag erg hoog water van de Maas bij Maastricht. Volgens de laatste prognoses zou er een piekafvoer van meer dan 2500 kuub bereikt kunnen worden, en dat is uitzonderlijk in juli.

Ook overlast in België en Duitsland

Niet alleen in Limburg, ook in België en Duitsland zorgt overvloedige regenval voor veel overlast. In Chaudfontaine bij Luik worden 1700 mensen geëvacueerd vanwege het noodweer. Rivieren treden buiten hun oevers. Veel wegen zijn overstroomd en in meerdere plaatsen staat het centrum onder water, berichten Vlaamse media.

In de Belgische provincies Luxemburg, Luik en Namen zijn rampenplannen geactiveerd. Weerinstituut KMI heeft code rood afgekondigd. Eerder waren al kampen van jeugdbewegingen ontruimd. In Voeren in Belgische Limburg wordt gevreesd voor dijkdoorbraken.

Uit Duitsland komen meldingen van ondergelopen kelders, een geëvacueerd bejaardentehuis en beknelde automobilisten. In sommige regio’s is de noodtoestand uitgeroepen en de brandweer is volop bezig. Bijvoorbeeld de stad Hagen in de aan Nederland grenzende deelstaat Noordrijn-Westfalen is zwaar getroffen. Daar is een bejaardenhuis ontruimd en onbewoonbaar verklaard.

Nieuws

Meest gelezen