Arts-'wonderzoeker' Arno Bourgonje (26) doet hoopgevende ontdekkingen voor patiënten met chronische darmziekten

Arts-onderzoeker Arno Bourgonje (26) houdt van het oplossen van de ingewikkeldste puzzels. Vandaar zijn fascinatie voor colitis ulcerosa en de ziekte Crohn. In zijn proefschrift, een van de dikste in de geschiedenis van de Rijksuniversiteit Groningen, doet hij hoopgevende ontdekkingen voor patiënten van deze ,,zeer complexe” chronische darmziekten.

Arts-onderzoeker Arno Bourgonje (26) promoveert op biomarkers in het bloed, waarmee het verloop van darmziektes is te volgen. Hij is gescout door een prestigieuze onderzoeksgroep uit de VS.

Arts-onderzoeker Arno Bourgonje (26) promoveert op biomarkers in het bloed, waarmee het verloop van darmziektes is te volgen. Hij is gescout door een prestigieuze onderzoeksgroep uit de VS. Foto: Jaspar Moulijn

Bam. Met een doffe knal laat Arno Bourgonje (26) zijn proefschrift op tafel vallen. Til maar eens op, zegt de arts-onderzoeker. Met bijna 3 kilo heeft zijn werk zo’n beetje het gewicht van een pasgeboren baby. Het telt 1108 pagina’s en is daarmee een van de meest lijvige proefschriften in de geschiedenis van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). Volgens prof.dr. Gerard Dijkstra, Bourgonjes eerste promotor, gaat het mogelijk zelfs om de dikste dissertatie van heel Nederland.