Celstraf van 13 jaar voor dodelijke schietpartij Rotterdam

Vrouwe Justitia.

Vrouwe Justitia. ANP

De 23-jarige Aldijr M. uit Krimpen aan den IJssel is vrijdag door de rechtbank in Rotterdam veroordeeld tot een celstraf van 13 jaar voor het neerschieten van de 25-jarige Rotterdammer Gino Oliveira. Dit gebeurde op 3 juli vorig jaar, het slachtoffer overleed enkele dagen later aan zijn verwondingen.

De verdachte zag op de bewuste avond Oliveira zitten op de achterbank van een auto die over de Schiedamseweg reed. Op camerabeelden is te zien hoe de verdachte keert en achter de auto aanrijdt. Op de Westkousdijk ontstond een confrontatie, waarbij de verdachte een vuurwapen trok en het slachtoffer door het hoofd schoot. Daarna sloeg hij op de vlucht.

Politie en justitie maakten een paar weken na het schietincident de naam van de verdachte bekend. Ook werd zijn foto verspreid via de opsporingsprogramma's Opsporing Verzocht en Bureau Rijnmond. Uiteindelijk is hij door de Italiaanse politie gearresteerd.

Eis van 16 jaar

Het Openbaar Ministerie had twee weken geleden tijdens de behandeling van de zaak zestien jaar celstraf geëist, in een poging het vuurwapengeweld in Rotterdam aan te pakken. Er zijn vorig jaar meer dan 75 schietincidenten geweest in Rotterdam.

De rechtbank gaat uit van doodslag en niet van moord, "omdat niet uitgesloten kan worden dat de verdachte in een opwelling handelde na een kortstondige woordenwisseling met het slachtoffer". M. is ook veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van ruim 73.000 euro aan de nabestaanden.