CDA wil snel duidelijkheid over nertsenhouderijen

CDA wil snel duidelijkheid over nertsenhouderijen ANP

Regeringspartij CDA wil snel duidelijkheid van landbouwminister Carola Schouten over de toekomst van de nertsenhouderij. Mogelijk moeten ook bedrijven die niet besmet zijn met het nieuwe coronavirus preventief worden geruimd, omdat nog steeds nieuwe infecties blijven opduiken. Maar een besluit daarover laat nog op zich wachten.

"Een fatsoenlijke overheid zorgt voor een ruimhartige stoppersregeling", zegt CDA-Kamerlid Jaco Geurts. "Dat is eerlijk voor deze ondernemers, en van belang voor de volksgezondheid." Voor de zomer sprak een Kamermeerderheid zich al uit voor een verbeterde regeling om nertsenhouders te verleiden hun bedrijf nog dit jaar te beëindigen. Vanaf 2024 is het fokken van de pelsdieren sowieso verboden.

Dit voorjaar werd duidelijk dat ook nertsen bevattelijk zijn voor het coronavirus. De eerste besmettingen bleken afkomstig van mensen, maar de dieren bleken op hun beurt mensen te kunnen aansteken. Om te voorkomen dat het virus op nertsenbedrijven rond kan blijven gaan, worden sinds begin juni alle geïnfecteerde bedrijven geruimd.

Besmettingen op veertig bedrijven

Inmiddels zijn op meer dan veertig bedrijven besmettingen gevonden. Die infecties werden tot dusver vooral in verband gebracht met het intensieve contact dat verzorgers met de dieren hebben in de periode dat pups geboren worden. Deskundigen adviseerden vorige maand alle nertsenbedrijven preventief te ruimen als na half augustus nog nieuwe besmettingen zouden opduiken.

Voorwaarde daarbij was wel dat de verspreiding van het coronavirus onder mensen tegen die tijd ongeveer hetzelfde zou zijn als half juli. Omdat dit niet het geval is - het aantal besmettingen bij mensen ligt inmiddels fors hoger - heeft Schouten om een nieuw advies gevraagd. Zij heeft dat inmiddels ontvangen maar moet de knoop nog doorhakken.

Nieuws

menu