CBS: 400 mensen meer overleden in week van hittegolf

CBS: 400 mensen meer overleden in week van hittegolf ANP

Tijdens de hittegolf waar Nederland vorige week onder gebukt ging, zijn ruim 400 mensen meer overleden dan in de weken daarvoor. In totaal stierven in de week van 10 tot en met 16 augustus 3100 mensen, becijfert het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In de weken daarvoor was de sterfte juist relatief laag.

Het CBS baseert zich op voorlopige sterftecijfers. De toename is volgens het bureau "bijna volledig toe te schrijven aan de hogere temperaturen". Aan het coronavirus ligt het hogere aantal overlijdens ditmaal zeker niet. Bij het RIVM zijn in dezelfde week in totaal 15 sterfgevallen gemeld van mensen met Covid-19.

De landelijke hittegolf begon overigens al eerder dan de cijfers waarover het CBS nu rapporteert: hij begon op 5 augustus en duurde tot 16 augustus. De hete periode telde maar liefst negen tropische dagen. Daarvan is sprake als de temperatuur boven de 30 graden uitkomt.

Voor de hittegolf lag het aantal sterfgevallen 13 weken lang relatief laag. Daarvoor registreerde het CBS negen weken lang een forse piek als gevolg van de corona-epidemie. In die weken overleden bijna 9.000 mensen meer dan zonder corona te verwachten zou zijn.

Nieuws

menu