Burgemeesters willen mondkapjesplicht: ‘Dat is helderder’

Burgemeesters willen af van 'dringend advies' voor mondkapjes ANP

Burgemeesters in het Veiligheidsberaad willen af van het dringende advies om mondkapjes te dragen. Volgens hen schept dit advies onduidelijkheid en bovendien hebben zij zo geen handvatten om te kunnen handhaven. "Een plicht is helderder", aldus burgemeester René Verhulst van Ede voorafgaand aan de bijeenkomst in het provinciehuis van Utrecht.

In het beraad waarin de burgemeesters van de 25 veiligheidsregio’s samenkomen, bespreken de bestuurders vanavond onder meer of er wel of niet een avondklok moet komen, of er een mondkapjesplicht moet komen, de ontheffingen voor de cultuursector en of supermarkten in het hele land op uitgaansavonden om 22.00 uur moeten sluiten.

De gemeente Utrecht ging over tot dit besluit nadat er afgelopen weekeinde na het sluiten van de kroegen jongeren massal bier en wijn inslaan. Er stonden lange rijen met wachtende jongeren bij de winkels.

Dringend advies

Tijdens het Kamerdebat van vorige week woensdag kwam premier Rutte met een landelijk advies voor het dragen van mondkapjes in publieke binnenruimtes. Het gaat om alle mensen vanaf 13 jaar en om niet-medische gezichtsbescherming.

Publieke binnenruimtes zijn winkels, musea, gemeentehuizen, stations, vliegvelden, parkeergarages, benzinestations, restaurants, cafés, theaters en concertzalen. Het advies geldt ook voor contactberoepen, zoals de kapper, zowel voor de dienstverlener als de klant.

Niet mogelijk

Het kabinet maakt een uitzondering voor mensen die om een medische reden of andere beperkingen het mondkapje niet kunnen dragen. Maar ook tijdens het beoefenen van een sport is het dragen van gezichtsbescherming meestal niet mogelijk.

Het gaat nadrukkelijk om een advies, niet om een plicht, benadrukte Rutte. Dat betekent dat horeca-ondernemers en winkeliers niet verplicht zijn de regel te handhaven. Wel hebben ze de vrijheid klanten te weigeren die geen mondkapje dragen.

Nieuws

menu