Bezem door het basispakket: niet-effectieve zorg niet langer vergoed

Zorg die niet bewezen effectief is, zal vaker uit het basispakket verdwijnen. Onder meer slaapcentra in ziekenhuizen moeten gaan aantonen dat patiënten baat hebben bij een behandeling, anders wordt die niet langer vergoed.

Foto: Kees van de Veen

Foto: Kees van de Veen Foto: Kees van de Veen

Het Zorginstituut Nederland, dat in opdracht van de overheid het basispakket bewaakt, kondigt vandaag (maandag) aan dat de teugels worden aangehaald. Voor behandelingen waarbij de wetenschappelijke onderbouwing tekortschiet, wordt een ‘resultaatafspraak’ gemaakt. Wordt dat bewijs vervolgens niet geleverd, dan verdwijnt deze zorg uit het pakket.

Volgens voorzitter Sjaak Wijma gaat de discussie over het pakket nu te vaak over dure, nieuwe medicijnen die voor vergoeding in aanmerking komen. Er wordt volgens hem te weinig gekeken naar wat er al in het pakket zit, terwijl uit onderzoek is gebleken dat voor maar liefst de helft van het pakket geen wetenschappelijke onderbouwing is. ,,Daarom is het belangrijk dat we gaan uitzoeken en nader beoordelen wat wel werkt en wat niet”, zegt hij in een interview.

Apneu

Nieuws

menu