De prijs van diesel en benzine loopt weer op. Met deze tips kun je flink besparen op je brandstofkosten

Brandstofprijzen breken records. Foto: ANP/Rob Engelaar

Diesel en benzine zijn de afgelopen drie weken weer duurder geworden. De adviesprijs voor een liter Euro 95 is op donderdag 5 mei bijna 2,27 euro. Voor diesel is dat ruim 2,18 euro.

Woon je dertig kilometer van je werk en rijd je gemiddeld 1 op 15? Dan ben je per werkdag dik 9 euro kwijt aan benzine. De simpelste manier om te besparen op je brandstofkosten ligt nogal voor de hand: minder rijden. Moet je toch met de auto, gebruik dan onderstaande tips om de kosten te drukken.

Goedkoper tanken

● Check de website van United Consumers voor de dagelijkse adviesprijzen en de goedkoopste tankstations.

● Gebruik een app die de goedkoopste tankstations laat zien. Dat kan bijvoorbeeld de ANWB Onderweg app zijn.

● Tank weg van de snelweg. Benzine en diesel zijn hier gemiddeld 14 cent per liter duurder dan elders.

● Ben je toch aangewezen op een tankstation langs de snelweg? Die zijn niet allemaal duurder. Gebruik een app om de laagste prijs te vinden. Het verschil kan oplopen tot wel 25 cent per liter.

● Tank bij een prijsvechter en let op de actiedagen. Die worden vaak aangekondigd in nieuwsbrieven.

● Tank niet op maandag, want dat is doorgaans de duurste dag.

● Niet leuk voor de pomphouders in Nederland, maar wel voor de consument: in Duitsland is de brandstof doorgaans goedkoper dan bij ons (al scheelt het langs de Autobahn meestal niet zo veel).

Zuiniger rijden

● Omarm het Nieuwe Rijden: ver vooruit kijken, tijdig gas terugnemen, rustig optrekken, snel opschakelen en remmen op de motor. Op de website Het Nieuwe Rijden staan nog meer tips. Als je het goed doet bespaar je 10 tot 20 procent op je brandstofgebruik.

● Matig je snelheid: bij 130 km/u verbruik je gemiddeld 1,3 liter meer per honderd kilometer dan bij 110 km/u.

● Gooi die overtollige bagage er uit: ligt de kofferbak vol spullen die eigenlijk niet mee hoeven? Het meeslepen van die onnodige ballast verhoogt het brandstofgebruik.

● Weg met die dragers: dakkoffers en fietsendragers verhogen de luchtweerstand en dus het brandstofverbruik.

● Check je bandenspanning. Zachte banden verhogen de rolweerstand en dus het brandstofverbruik.

● Mijd de binnenstad. Een rit met contante snelheid over de ringweg of de snelweg kost veel minder brandstof dan een rit door de binnenstad. Kies daarom niet de kortste route, maar de snelste route in je routeplanner.

Carpoolen

Deel je auto met een of meer collega’s en rijd samen naar het werk. De werkgever mag (mits je het carpoolen zelf organiseert) alle deelnemers een vergoeding geven voor hun woon-werkverkeer. Lees hier wat de Belastingdienst daarover zegt.

Bronnen: ANWB , United Consumers , Het Nieuwe Rijden.

Nieuws

menu