Baudet gaat van de kieslijst van Forum voor de Tweede Kamerverkiezingen, blijft in Kamer

Binnen de partij van Thierry Baudet is veel kritiek op de manier waarop de leiding het gedrag van extremistische jonge partijleden aanpakt. Foto: ANP/Niels Wenstedt

Thierry Baudet gaat niet op de kieslijst voor Forum voor Democratie voor de volgende verkiezingen. Hooguit gaat hij als ‘lijstduwer’ actief zijn.

Hij neemt de ‘ultieme’ verantwoordelijkheid na ophef over de jongerentak van de partij, de JFvD. Dat heeft hij laten weten in een video.

Dit weekend doken opnieuw extreem-rechtse uitspraken (bijvoorbeeld van SS-leuzen) op in app-groepen van FvD-jongeren. Dat was niet de eerste keer: ook in het voorjaar had Jansen al eens beterschap moeten beloven. Maar toen daarop vooral de klokkenluiders van de misstanden werden geroyeerd, was voor een grote groep partijprominenten de maat vol.

Waar Baudet het ‘uitstekend’ noemde dat Jansen weer een nieuw onderzoek aankondigde, namen partijkopstukken stelling. Senator Annabel Nanninga noemde het ‘too little, too late’. En in navolging van haar klacht, kozen andere FvD-gezichten stelling tegen Baudet. Senator Toine Beukering, Europarlementarier Rob Roos. Senator Bob van Pareren en talloze lokale FvD’ers.

Zo kwam voor het eerst Baudets eigen leiderschap onder grote druk te staan. In een brief die klagers zondagavond aan Baudet schreven, eisten zij het vertrek van Jansen. Toen zelfs de anders loyale Theo Hiddema verklaarde ‘klaar te zijn’ met alle ophef, bond Baudet in. Zeker omdat de ‘nieuwe top 5’ voor de Kamerverkiezingen in maart zich eveneens roerden. Ook senator Nicki Pouw-Verweij, ex-LPF’er Joost Eerdmans en rechtsfilosofe Eva Vlaardingerbroek zouden zich maandag achter Nanninga hebben geschaard.

Dat Jansen niet in staat wordt gehouden de extremisme in app-groepen (waarin ook niet-leden zaten) aan te pakken wordt een ‘gebrek aan leiderschap’ genoemd.

Lees ook| Weg met die jongerenafdeling, zegt Maarten Goudzwaard van Forum voor Democratie Fryslân: ‘De biezem moat dertroch’

Nieuws

menu