Avondklok blijft alsnog van kracht

Foto: ANP

De avondklok blijft alsnog van kracht. Het hof in Den Haag schort het vonnis van de rechter op. Het hof deed dat op verzoek van de Staat, die hoger beroep heeft aangetekend tegen het vonnis. „En nu gauw naar huis, want de avondklok geldt nog”, aldus de voorzitter van het hof aan het einde van de zitting.

Dinsdagochtend bepaalde de rechter in een door actiegroep Viruswaarheid aangespannen zaak dat de avondklok per direct moet worden opgeheven. De Staat tekende hoger beroep aan en heeft het hof daarnaast in een speciale spoedprocedure gevraagd de werking van dat vonnis uit te stellen.

De Staat wil dat de avondklok van kracht blijft, in elk geval totdat de zaak in hoger beroep inhoudelijk aan bod is geweest. Die zitting staat vrijdag op het programma bij het Haagse hof. Een uitspraak zal een paar dagen later volgen.

Actiegroep Viruswaarheid had het hof gewraakt, aan het begin van een zitting over het dinsdag gewezen vonnis over het per direct opheffen van de avondklok. De wrakingskamer wees dat verzoek af. De landsadvocaat had meerdere keren tot haast gemaand, omdat de overheid graag zag dat de rechter voor 21.00 uur een oordeel zou vellen. Het hof trok zich even na 20.00 uur teruggetrokken om tot een oordeel te komen.

Volgens jurist Jeroen Pols van Viruswaarheid was het hof vooringenomen. De voorzitter van het hof ontkent dat. „Ik probeer juist zo zorgvuldig mogelijk naar een zaak te kijken, zoals ik naar alle zaken kijk.” Ook de wrakingskamer vindt niet dat er van enige vooringenomenheid sprake is.

Nieuws

menu