Advocaten zijn in proces Marengo 'in een nachtmerrie beland'

Advocaten zijn in proces Marengo 'in een nachtmerrie beland' ANP

"Zo kan het niet verder." Zo begon advocaat Nico Meijering donderdag in de extra beveiligde rechtszaal op Schiphol aan een betoog over de positie van advocaten in het liquidatieproces Marengo. Volgens Meijering zijn de advocaten in "het grootste en belangrijkste strafproces ooit" door toedoen van het Openbaar Ministerie "in een nachtmerrie beland".

In Marengo staan zeventien verdachten terecht, met Ridouan Taghi als hoofdverdachte. Zij worden beschuldigd van het plegen van een reeks liquidaties en pogingen daartoe. Het proces bevindt zich nog in de voorbereidende fase.

De afgelopen weken is een aantal advocaten tegen wil en dank een hoofdrol in het proces gaan spelen. Het OM kwam met een nieuw dossierstuk, waarin staat dat meerdere advocaten geheime informatie naar criminelen zouden hebben gelekt. Vorige week werd bekend dat justitie Meijering en een kantoorgenoot vorig jaar heeft laten volgen, op een reis naar Dubai. Het OM had aanwijzingen dat Meijering een ontmoeting zou hebben met de toen nog voortvluchtige Taghi. De schaduwoperatie werd geheim gehouden en kwam via een publicatie in het AD naar buiten.

Meijering vindt dat de rechtbank moet ingrijpen. "Wij willen van de rechtbank horen dat dit niet geaccepteerd wordt. De bodem is bereikt." Het recht op een eerlijk proces van de verdachten wordt volgens de raadsman ernstig bedreigd.

Nieuws

menu