Ademtest corona tijdelijk niet meer gebruikt in teststraten A'dam

Ondanks dalende besmettingscijfers is de kans klein dat het demissionaire kabinet volgende week versoepelingen aankondigt. ANP

Ademtesten om corona te detecteren worden tijdelijk niet meer gebruikt op GGD-locaties in Amsterdam. Een woordvoerder van de GGD GHOR bevestigt zaterdag berichtgeving hierover door RTL Nieuws.

Er zijn verschillen opgetreden tussen uitslagen via ademtesten en via PCR-testen en dat moet nader worden onderzocht.

Volgens RTL Nieuws worden coronablaastesten sinds 29 januari officieel gebruikt op twee testlocaties in Amsterdam: het Buikslotermeerplein en de RAI. Dat kon nadat het OMT een positief advies had gegeven over het gebruik van de ademtest.

Een woordvoerder van de GGD Amsterdam zegt tegen RTL Nieuws dat afgelopen week is gebleken dat enkele personen na een negatieve ademtest kort daarop bij een PCR-test toch een positieve uitslag kregen. Dat zou komen doordat de ademtest verkeerd is afgenomen.

Voorbereidingen voor de invoering van de blaastest in andere GGD-locaties in Amsterdam en Venray zouden zijn stilgelegd.

Het is nog steeds de bedoeling dat de ademtest op een later moment landelijk wordt ingezet, zegt de woordvoerster van GGD GHOR. "Als we de test breed landelijk in willen zetten, willen we er zeker van zijn dat we deze test ook zorgvuldig kunnen implementeren."

De ademtest is een alternatief voor de test waarbij je een wattenstaafje diep in je neus krijgt. Je moet in een apparaat blazen en krijgt direct een uitslag. De bedoeling van de sneltesten was dat bezoekers met een negatieve uitslag direct naar huis konden. Mensen met een positieve uitslag werden aanvullend getest.

Nieuws

menu