Actiedag giro555 voor hulpverlening Libanese volk na explosie

Actiedag giro555 voor hulpverlening Libanese volk na explosie ANP

Meerdere BN'ers en andere vrijwilligers zitten vrijdag in Studio 47 in Hilversum, waar een actiecentrum is ingericht voor de inzameling voor hulp aan Libanon. In de haven van hoofdstad Beiroet ontplofte vorige week dinsdag een opslagplaats waar zo'n 2750 ton in beslag genomen ammoniumnitraat lag. Er vielen volgens de gouverneur van Beiroet meer dan tweehonderd doden. Naar schatting zijn 6000 mensen gewond geraakt en honderdduizenden zijn dakloos geworden. Ook worden nog honderden mensen vermist. Alleen al in Beiroet dreigen een half miljoen kinderen ondervoed te raken.

De actiedag is georganiseerd door De Samenwerkende Hulporganisaties, verenigd in Giro555, en is via een livestream te volgen. Ook rijdt een Giro555-‘collectebus’ door het land om geld op te halen en actievoerders in beeld te brengen. Er is inmiddels 3,9 miljoen euro opgehaald. De actie begon vorige week vrijdag. Om 07.00 uur vrijdag zal de dan geldende tussenstand worden bekendgemaakt. De actiedag wordt gesteund door de NPO, RTL, Talpa Network en Facebook. Zo staat de NPO in verschillende programma's uitgebreid stil bij de ramp. De extra tv-uitzending Op1 Beiroet, om 19.00 uur op NPO 1, staat geheel in het teken van de actiedag.

Onder meer Art Rooijakkers, Johnny de Mol, Giel Beelen en Natasja Froger zetten zich in tijdens de actiedag.

Marcel van der Steen van Giro555 zegt vanuit Beiroet: "Dinsdag is er stilgestaan bij de ramp, toen precies een week geleden. Duizenden mensen in het centrum van de stad namen brandweermannen op de schouders om hen te eren. In Nederland zou je bij een soortgelijke ramp, de koning en de overheid zien, maar hier doen mensen alles zelf en zij hebben keihard hulp nodig. Er is bij de bevolking veel wanhoop, je ziet echt dat mensen gebroken zijn. Mensen die een baan of bedrijf hebben en voor hun familie moeten zorgen, staan nu ineens in de rij voor voedselhulp. Op dit moment komt de hulpverlening gelukkig goed op gang. Hulp wordt opgeschaald: de organisaties aangesloten bij Giro555 bieden nu aan één stuk door hulp. Zij inventariseren bijvoorbeeld wat er nodig is om huizen weer bewoonbaar te maken. Ramen en daken moeten gerepareerd worden maar ook worden dozen met gereedschap zoals hamers en zagen uitgedeeld, zodat huizen weer een beetje leefbaar kunnen worden gemaakt voor mensen."

Je kunt deze onderwerpen volgen
Binnenland