Acteur Bram van der Vlugt (86) overleden

Bram van der Vlugt. FOTO ANP KIPPA REMKO DE WAAL

Acteur Bram van der Vlugt is op 86-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van het coronavirus.

Dat maakte zijn management zaterdagmiddag bekend. Hij overleed in zijn slaap. De acteur laat zijn vrouw, vijf kinderen en drie kleinkinderen achter. De uitvaart vindt in besloten kring plaats.

Van der Vlugt speelde de afgelopen zes decennia in talloze theaterstukken en series, waaronder Medisch Centrum West en Unit 13. Hij was wereldberoemd in Nederland als vertolker van Sinterklaas. Tussen 1986 en 2011 speelde hij de goedheiligman, hoewel hij zelf altijd zei dat hij slechts de ‘adviseur’ van de kindervriend was. Dat was de ‘code’, meende hij.

Voor speciale gelegenheden kroop Van der Vlugt de afgelopen jaren nog meermaals in de huid van Sinterklaas, bijvoorbeeld voor een videoclip, tv-programma’s en recentelijk in De Grote Sinterklaasfilm , die de gouden status behaalde na het trekken van 100.000 bezoekers.

Omroep NTR, verantwoordelijk voor het Sinterklaasjournaal , bedankte Van der Vlugt zaterdag voor zijn werk. ,,Mede door zijn uitzonderlijke talent is Sinterklaas springlevend gebleven. En ook nu is Sinterklaas niet dood. Want vele generaties bewaren dankzij zijn televisieoptredens voor altijd warme herinneringen aan de enige echte Sinterklaas uit hun eigen jeugd.”

Nog minimaal tien jaar blijven spelen

Onlangs maakte Van der Vlugt bekend geen grote theatershows meer te doen. Komend theaterseizoen zou hij zijn laatste twee grote reizende voorstellingen spelen. Hij was wel vastbesloten nog minimaal tien jaar te blijven spelen. ,,Ik kan nog aardig praten, denken, lopen en onthouden en dan kun je toneelspelen’’, zei hij daarover.

De acteur werd tijdens zijn indrukwekkende carrière meermaals geëerd, bijvoorbeeld met de prestigieuze Louis d’Or-prijs in 2000 voor zijn rol als Nils Bohr in het toneelstuk Kopenhagen .

Oorlog

Vanwege de grote onzekerheid en de lastig te herkennen vijand vergeleek hij de coronacrisis onlangs nog met de Tweede Wereldoorlog, die hij bewust meemaakte.

,,Deze tijd is verschrikkelijk’’, zei hij tegen het AD. ,,De angst voor corona is bij mij in volle hevigheid teruggekeerd. Ik zie filmpjes langskomen van restverschijnselen bij mensen die aan de beademing hebben gelegen, dat moet me niet overkomen. (...) Nu kom je niet meer weg met: ach ja, misschien word ik maar een beetje ziek. Dat zou kunnen, maar op mijn leeftijd niet meer, denk ik.’’

Nieuws

menu