Aantal besmettingen stijgt verder, maar Nederland feest vrolijk door

Vrijdag vierden jongeren feest bij de Maasvlakte in Rotterdam. FOTO GERMAN VILLAFANE

Terwijl jongeren dit weekeinde op verschillende plekken in het land vrolijk feestjes vierden, blijft het aantal coronabesmettingen oplopen.

Zaterdag kwamen er 431 besmettingen bij. Gisteren waren dat er nog eens 366. De 431 nieuwe gevallen van zaterdag gisteren vormen het hoogste aantal sinds 7 mei. Viroloog Ab Osterhaus maakt zich grote zorgen om de huidige cijfers. ,,Als we het nu slapjes aanpakken, gaat het echt de verkeerde kant op. Je wilt niet dat we door laksheid in een nieuwe lockdown terechtkomen.”

Illegale feesten

Ook dit weekeinde kwamen op veel plekken in het land mensen weer massaal samen. Daarbij werd niet altijd de voorgeschreven 1,5 meter afstand in acht genomen, blijkt bijvoorbeeld uit beelden van een illegaal strandfeest in ’s-Gravenzande. Daar maakte de politie zaterdagavond een einde aan een feest waar honderden jongeren op af waren gekomen. In Hoogerheide werd een housefeest in een boerderij met zo’n 125 gasten stilgelegd omdat bezoekers zich niet aan de regels hielden.

 

Genoeg slachtoffers

Bert Niesters, hoogleraar medische microbiologie in Groningen: ,,Je kunt wel gaan feesten, of protesteren tegen de overheid die je in jouw ogen probeert te beknotten, maar het coronavirus trekt zich daar echt niets van aan. Het virus heeft nog genoeg slachtoffers die het kan maken.”

Osterhaus is het daarmee eens: ,,Veel mensen lijken het gevaar van dit soort feestjes voor de verspreiding van het virus niet meer te erkennen. Terwijl dat er natuurlijk wel is. Dat moet je je als overheid aantrekken. Je zult veel meer aan voorlichting en bewustwording moeten doen. Als het virus in de zomer al zo oploopt, wat moet het in de herfst dan wel niet worden?” Het RIVM kondigde onlangs overigens al aan een voorlichtingscampagne voor jongeren op touw te willen zetten.

Verkeerd signaal

De optimistische uitspraken die ‘ic-baas’ Diederik Gommers vorige week deed, noemt Osterhaus een verkeerd signaal. Gommers stelde dat Nederland ondanks de weer stijgende coronacurve niet in paniek hoeft te raken. ,,Als jongeren goed afstand houden tot hun ouders en grootouders kan de schade beperkt blijven”, meent Gommers.

Osterhaus gelooft daar niet in. Hij denkt dat de ziekenhuisopnames in de komende weken fors zullen stijgen.

,,Met dit soort uitspraken straal je richting jonge mensen uit dat het wel meevalt. Het klopt dat er nu relatief meer jongeren besmet raken. Maar ik geloof niet in het verhaal dat het virus niet bij ouderen terecht zal komen. Jongeren hebben contact met hun ouders, en zo belandt het bij opa’s en oma’s. Je hebt ook te maken met de factor tijd. Het duurt even voor je het effect van wat er nu gebeurt, terugziet in de ziekenhuizen.”

Minder tests, meer besmettingen

Niesters is wat genuanceerder dan Osterhaus, maar ook hij zegt het logisch te vinden dat het virus niet alleen tot jongeren beperkt blijft. ,,Jongeren zijn gewoon besmettelijk als ze het virus bij zich dragen, ook als ze geen klachten hebben. Ik ben heel benieuwd naar wat we de komende weken zullen zien.”

 

Sommige mensen negeren de onheilstijdingen over een naderende tweede golf liever, ziet ook de Groningse wetenschapper. ,,Als viroloog heb ik ook nog nooit zo’n grote pandemie meegemaakt. Maar op basis van onze kennis over virussen is dit gewoon wat je kunt voorspellen. Als je je niet aan de regels houdt, zal het aantal besmettingen stijgen. Niemand wil toch nog een lockdown?”

Zaterdag meldde een woordvoerder van de Nederlandse GGD’s dat de testbereidheid van Nederlanders na een opleving weer gezakt is. Vrijdag belden bijna 15.000 mensen met de nationale testlijn, tegen 25.000 een week eerder.

Nieuws

menu