Aantal besmettingen op nertsenhouderijen blijft oplopen

Aantal besmettingen op nertsenhouderijen blijft oplopen ANP

Op een nertsenboerderij in De Rips, in de Brabantse gemeente Gemert-Bakel, is een besmetting met het nieuwe coronavirus vastgesteld. Het bedrijf met ongeveer 4000 moederdieren wordt zo spoedig mogelijk geruimd, melden de ministers Hugo de Jonge (Volksgezondheid) en Carola Schouten (Landbouw).

Het is het 37e bedrijf waar een besmetting wordt aangetroffen en het zesde sinds 15 augustus. Deskundigen adviseerden het kabinet vorige maand om alle nertsenfokkerijen preventief te ruimen als na medio augustus nog nieuwe infecties zouden worden gevonden, en de situatie rond het coronavirus bij mensen ongewijzigd zou zijn.

Omdat dat laatste niet het geval is - bij mensen ligt het aantal besmettingen aanzienlijk hoger dan medio juli - heeft het kabinet om een nieuw advies gevraagd over de risico's van infecties bij nertsen voor de volksgezondheid. Dat wordt op korte termijn verwacht.

Al eerder is besloten dat het vanaf 2024 verboden is nertsen te fokken voor hun pels. Het kabinet werkt op aandringen van de Tweede Kamer aan een regeling om nertsenhouders ertoe te verleiden er vrijwillig eerder mee te stoppen.

Nieuws

menu