Aanslagen Brussel: wraak of al gepland?

'Er wordt geschoten op luchthaven Zaventem' ANP

Zijn de aanslagen in Brussel van dinsdag wraak, een laatste desperate poging van een bijna ontmantelde terreurcel of stonden ze al in de planning?

Terrorismedeskundige Jelle van Buuren van de Universiteit Leiden zegt dat het nog veel te vroeg is om de aanslagen te duiden. ,,Maar duidelijk is dat de problemen niet zijn opgelost met de arrestatie van ‘dat jochie’ Saleh Abdeslam.''

Harde kern

België heeft al een tijd te maken met een vrij harde kern van terroristen, waar sinds de aanslagen in Parijs vorig jaar flink jacht op wordt gemaakt. ,,Het beeld ontstond dat met de arrestatie van Abdeslam vorige week het mastermind was gepakt, maar dat is dus niet zo.''

Scenario's

Voor de huidige aanslagen zijn meerdere scenario’s en verklaringen mogelijk, zegt Van Buuren. ,,Wellicht is dit een reactie op de arrestatie van Abdeslam, om te laten zien: we zijn er nog. Maar het kan ook een wanhopige 'nu of nooit'-reactie zijn, omdat Abdeslam heeft laten weten dat hij wil gaan praten met de politie en het net zich begint te sluiten.'' Een andere verklaring kan volgens Van Buuren zijn dat deze aanslag al gepland stond en niets te maken heeft met de arrestatie van de verdachte van de aanslagen in Parijs.

Extra veiligheidsmaatregelen

De extra veiligheidsmaatregelen in Nederland moeten volgens Van Buuren als ,,logisch en preventief'' worden gezien. ,,Brussel is dichtbij, daders proberen mogelijk via Nederland te ontkomen. En ook is het nog niet bekend of dit een geïsoleerde of gecoördineerde actie is.'' Hij verwacht niet dat er concrete aanwijzingen voor aanslagen in Nederland zijn. (ANP)

Nieuws

menu