Ook poppetjes Zwarte Piet onder vuur

Ook poppetjes Zwarte Piet onder vuur

,,We zetten het op de agenda van onze eerstvolgende bestuursvergadering'', zegt woordvoerster Miesje van Rijn. ,,Al is het lastig om een standpunt in te nemen. Het is de vraag of we ons moeten mengen in de Zwarte Piet-discussie.''

Eerder kondigde het Amerikaanse Fisher-Price aan dat het een set met Sinterklaas, Zwarte Piet en schimmel, in de lijn Little People , uit het assortiment haalt. Dit naar aanleiding van een tweet van MAD Mothers NL, een netwerk van moeders die strijden voor de belangen van ‘multiculti-kids'.

,,We willen geen negatief stereotype bevestigen'', zo reageerde Fisher-Price op Twitter. Moederbedrijf Mattel laat weten dat de poppetjes in 2012 op de markt zijn gebracht, maar dat de productie door een beperkte vraag al in 2013 is gestopt.

De Pietenpoppetjes van Playmobil, dat gisteren niet bereikbaar was voor een reactie, staan wel in de meest actuele catalogus.

Bij de Blokker-holding, waar speelgoedwinkels als Bart Smit en Intertoys onder vallen, staat Zwarte Piet-speelgoed nog niet ter discussie. ,,Wij gaan niet op zaken vooruit lopen'', zegt een woordvoerster.

MAD Mothers NL meldt dat winkels, ook online, vol liggen met Zwarte Piet-speelgoed. Daar blijft het netwerk tegen ageren. ,,Wij nemen racisme serieus.''

Nieuws

menu