Zo maak je de tuin op tijd winterklaar

unsplash

De herfst is een belangrijke periode in het jaarlijkse tuinonderhoud. Dit is namelijk de periode waarin je ervoor zorgt dat je tuin de koude wintertijd goed overleeft. Bovendien is het ook de tijd waarin je alvast voorbereidingen treft voor een uitbundige bloemenpracht in het voorjaar.

Al met al dus wel iets om even bij stil te staan en een goed moment om je tuingereedschap eens aan een inspectie te onderwerpen.

Snoeien

Op een mooie herfstdag is het vaak nog goed toeven in de tuin. Kijk eens in het rond en geef de uitgebloeide planten de snoeibeurt waar ze aan toe zijn. Dat doe je het beste met een elektrische snoeischaar. Voor het wat grotere werk kun je ook een elektrische zaag gebruiken. Dergelijke apparaten zijn tegenwoordig snoerloos, ze werken op een accu. Zie hiervoor de sectie Makita accu’s bij Gereedschapcentrum en kies voor een duopack als je veel werk in de tuin te doen hebt.

Het gazon

Zolang de temperatuur boven de 7 graden blijft, blijf je het gras gewoon maaien. Je kunt bij grasmaaiers vrijwel altijd de maaihoogte instellen, houd hiervoor vier centimeter aan bij de laatste maaibeurt. Als in een zachte winter de temperatuur boven de 7 graden komt, zul je dus ook in de winter af en toe de grasmaaier uit de schuur moeten trekken. Let in de herfst bovendien op afgevallen bladeren. Als die massaal op het gras blijven liggen, verstikken ze de grasplantjes. Even de grashark er overheen en het probleem is opgelost.

Bollen de grond in

Wil je in het voorjaar genieten van mooie bloemen in je tuin? Dan stop je in november de bollen in de grond. Even langs het tuincentrum om een keuze te maken uit de vele soorten en die vervolgens conform de bijbehorende plantinstructies in de grond doen. Van elk bolgewas is online voldoende informatie te vinden, maar het tuincentrum kan je natuurlijk ook informeren.

Weg met water

Heb je plantenbakken of -potten in je tuin staan? Zorg ervoor dat er geen water in achterblijft. Als dat water namelijk in de winter gaat bevriezen, kan schade ontstaan. Doordat water uitzet als het bevriest, scheuren bakken en potten gemakkelijk open.

Bescherm je planten

Vaste planten kun je beschermen door er een laagje bladeren omheen te strooien. Een andere optie is om de stam van de plant in te pakken met jute en stro.

Nieuws

menu