Ziekteverzuimverzekering afsluiten voor werknemers

Wanneer je medewerkers hebt kunnen deze natuurlijk ziek worden. Dat is in de eerste plaats vervelend voor deze medewerkers zelf, maar daarnaast natuurlijk ook voor je bedrijf. De werkzaamheden zullen nu door iemand anders moeten worden ingevuld en bovendien weet iedereen dat een zieke werknemer geld kost. Er komt daarom behoorlijk wat op je af wanneer je te maken hebt met zieke werknemers.

Daarom is het vaak verstandig om voor een verzuimverzekering te kiezen. Die ziekteverzuimverzekering biedt meerdere voordelen. Hieronder gaan we naar zo’n verzekering kijken en bekijken we uiteraard ook die voordelen.

Wat is een ziekteverzuimverzekering

Iedereen weet wel dat je bij ziekte van medewerkers te maken krijgt met de arbodienst.Deze kijkt samen met het bedrijf en de medewerker wat er moet gebeuren om de medewerker weer terug te laten keren. Ook wordt er gekeken naar zoveel mogelijk preventie van ziekte. In de arbeidsvoorwaarden of in de cao staan daarnaast ook afspraken met medewerkers vastgelegd over de loonbetaling bij ziekte. Je bent verplicht om de eerste twee jaar minimaal 70 procent van het normale salaris door te betalen aan een zieke werknemer. Nou kun je die kosten natuurlijk gewoon zelf betalen, maar als je ook een vervanger moet betalen wordt het dan wel duur. Daartegen kun je je dan verzekeren met een ziekteverzuimverzekering. De aanbieder hiervan helpt je dan bovendien met het voorkomen van verzuim.

De verschillende verzuimverzekeringen

Er zijn veel verschillende verzuimverzekering te vinden, van verschillende aanbieders. De ziekteverzuimverzekering kosten hangen daar ook met name van af. Over het algemeen kunnen we echter twee soorten verzuimverzekeringen onderscheiden, waarbij het verschil vooral zit in het eigen risico. Je kunt kiezen voor eigen risico in dagen, wat officieel een conventionele verzuimverzekering heet. Of je kiest voor eigen risico in geld, wat een stop-loss wordt genoemd. We kijken even naar beiden.

Verzuimverzekering conventioneel

Deze verzekering is over het algemeen aan te raden aan bedrijven met ongeveer 50 medewerkers, of minder. Hierbij worden alle verplichtingen rondom verzuim en integratie zo veel mogelijk uit handen genomen door de aanbieder. Het eigen risico zit hierdoor in eigen dagen. Je kunt deze dagen zelf kiezen. Kies je bijvoorbeeld voor 2 dagen, dan betaal je de eerste twee ziektedagen zelf. Dit kun je zo hoog opvoeren als dat je zelf wil. Hoe hoger het aantal dagen, hoe lager de premie.

Stop-loss verzekering

Grotere bedrijven kiezen vaak voor deze optie. Deze verzekering is namelijk geschikt wanneer je een financieel buffer hebt die groot genoeg is om kosten op te vangen, maar toch verzekerd wil zijn tegen onverwacht hoge kosten. Dit kan bijvoorbeeld zijn wanneer een medewerker onverwacht lang ziek is. Of wanneer er meerdere medewerkers tegelijk langer afwezig zijn. Het eigen risico zit hem in dit geval dus in geld. Het percentage dat je betaald aan verzekering wordt hierbij namelijk bepaald door het gemiddelde verzuim in de afgelopen 3 jaar. Alles wat hierboven komt qua kosten krijg je vergoed, alles wat daaronder zit is voor jezelf. Waarom zou je dit doen? Omdat je dan als bedrijf vooraf weet wat je per jaar kwijt gaat zijn aan verzuimkosten.

Wil je nou weten welke optie voor jou het beste is en welke verzekeraar het beste bij jouw wensen past? Neem dan een kijkje op de website van HR Navigator . Hier kun je alle arbodiensten en aanbieders van ziekteverzuimverzekering met elkaar vergelijken. Op die manier weet je zeker dat je de voor jou beste keuze maakt.

Waarom zou je als bedrijf een ziekteverzuimverzekering afsluiten?

Een zieke werknemer kost geld en levert je veel zorgen op. Verzuim voorkomen ook. Wanneer je een verzuimverzekering afsluit heb je hier geen last meer van. Natuurlijk betaal je wat kosten aan de verzekering, maar dan weet je zeker dat verzuim je niet in gevaar brengt. Want stel nou dat iemand langdurig ziek wordt, of dat er meerdere medewerkers langdurig ziek worden. Kun je dit als bedrijf betalen? Als het antwoord nee is moet je je eigenlijk gewoon laten verzekeren. En ook voor andere bedrijven biedt het vele voordelen. De vijf belangrijkste hebben we hieronder nog op een rijtje gezet:

  • Besparing van geld bij verzuim
  • Besparing tijd, die je normaal kwijt bent met het voorkomen van verzuim en re-integratie van medewerkers na ziekte
  • Hulp bij voorkomen ziekte, waardoor je dit effectiever kunt aanpakken
  • Hulp bij re-integratie
  • Zekerheid bij veel ziekte, zodat je bedrijf niet in de problemen kan komen door langdurig verzuim of veel verzuim in een keer

Het is dus zeker de moeite waard om hier dus een keer goed naar te kijken als werkgever.

Nieuws

menu