Aangeboden door: gereedschapcentrum.nl

Welke grassoorten zijn er?

Foto: pexels.com

Het gras lijkt bij de buren altijd net iets groener te zijn. Maar de ene grasmat is sowieso de andere niet. Er zijn namelijk heel wat verschillende soorten gras. Als je een gazon wilt aanleggen, zul je er eerst over moeten nadenken wat het uiteindelijke doel van die grasmat is. Ligt het er straks puur voor de sier? Of gaan je kinderen erop voetballen? Dat zijn twee heel verschillende toepassingen en daar kun je de keus voor het graszaad op afstemmen. Sowieso zijn graszaden vaak een mix van verschillende grassoorten die tezamen een mooie grasmat gaan vormen.

Populaire keuze

Voor het aanleggen van een gazon wordt meestal gekozen voor ofwel het Engels raaigras, ofwel het roodzwenkgras. Waar het Engelse raaigras een snelle groeier is die goed tegen droogte kan en ook prima bestand is tegen spelende kinderen, krijg je hier niet het allermooiste gazon mee, omdat de grassprieten wat breder zijn dan gemiddeld. Het roodzwenkgras daarentegen levert een veel mooier gazon op en groeit minder snel, zodat je ook niet zo heel vaak hoeft te maaien. Een nadeel van deze grassoort is wel dat je het gras beter niet kunt betreden.

Andere opties

Ook het veldbeemdgras wordt regelmatig toegepast voor grasvelden die vaak betreden worden. Deze grassoort slaat zich goed door droge periodes heen en staat te boek als zeer standvastig. Een nadeel is weer dat dit gewas tamelijk gevoelig is voor ziektes. Een grassoort die juist liever in een vochtige omgeving staat, is het struisgras. Bij droogte gedijt deze grassoort niet en ook kun je er beter niet op lopen.

Regelmatig maaien

Welke grassoort je ook kiest, het gebruiken van een grasmaaier is essentieel om een goed resultaat te krijgen. Wanneer je gras niet tijdig maait, zal het nooit een mooie, egale en volle uitstraling krijgen. Ook zul je het gras drie keer per jaar moeten bemesten en is het belangrijk om ook twee tot drie keer te verticuteren. Dat wil zeggen dat je de viltachtige laag verwijdert, waardoor je het gras weer wat lucht geeft. Ga je met machines aan de slag, denk er dan aan dat je de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen ( pbm ) gebruikt. Machines maken lawaai, dus goede gehoorbescherming is essentieel. Maar ook een paar goede werkschoenen komen bij dergelijke tuinwerkzaamheden goed van pas.

Met de bovenstaande informatie moet het lukken om het gras net zo groen te krijgen als bij de buren!

Nieuws

menu