Aangeboden door: GastroDeals

Verduurzaming in horeca keukens steeds meer de norm

Foto: Unsplash

Er waait een groene wind door horeca keukens. Duurzaamheid, energiebesparing en voedselverspilling zijn hot topics. Op alle fronten worden duurzame maatregelen genomen om de keuken in een duurzamer jasje te steken. Een ontwikkeling die al een tijdje gaande is en steeds meer de norm lijkt te zijn. Wij onderzochten de belangrijkste duurzame ontwikkelingen.

Energiezuinige apparatuur

Fornuizen die de hele dag staan te loeien, grills, ovens en friteuses die iedere dag intensief worden gebruikt en koelingen die altijd aanstaan, er wordt nogal wat energie verbruikt in drukke horeca keukens. Niet zo gek dat verouderde en energie slurpende apparaten worden vervangen door energiebesparende horeca apparatuur . Deze apparatuur verbruikt een stuk minder energie en dat voordeel is terug te zien op de lagere energierekening. Goed voor de planeet en de portemonnee!

Horeca apparatuur wordt niet alleen energiezuiniger, de apparatuur wordt ook steeds slimmer dankzij de nieuwste technische innovaties. Zo zijn er vaatwassers met een warmte terugwin systeem waarbij de stoom wordt omgezet in energie en het waterverbruik tot een minimum wordt beperkt. Maar ook salamander grills met pan detectie zodat de grills pas aangaan als er iets op wordt gezet.

Vol gas op inductie

Langzaam maar zeker maakt het ‘gas onder de pannen’ in veel keukens plaats voor koken op inductie. Koken op inductie is namelijk niet alleen sneller en nauwkeuriger, het geeft ook minder hitte af in de keuken en dat zorgt voor een prettiger werkklimaat. Nu de overheid steeds meer van het aardgas af wil, is het niet aannemelijk dat meer horeca keukens zullen overstappen op inductie.

Lokaal inkopen

Een belangrijke stap in verduurzaming in horeca keukens is het verminderen van voedselverspilling. Daarom worden verse producten steeds vaker lokaal ingekocht. Niet alleen omdat gasten verse ingrediënten met een verhaal waarderen, ook omdat de producten hierdoor langer houdbaar en smaakvoller zijn. In plaats van in bulk inkopen bij de groothandel, gaat de voorkeur uit naar samenwerkingen met lokale boeren, bakkers en slagers. Dit voorkomt dat er teveel wordt ingekocht en bederf op de loer ligt. Bovendien is de kwaliteit van de verse producten vaak hoger en dat komt de gerechten ten goede.

Een groenere menukaart

Ook aan de voorkant zijn de duurzame inspanning terug te zien. Meer groenten, minderen met vlees en meer vegetarische opties. Te uitgebreide menukaarten worden verkleind om slim inkopen mogelijk te maken en verspilling tegen te gaan. Portiegroottes worden verkleind zodat er ook op het bord van de gast zo min mogelijk verspilling plaats vindt. Bovendien wordt er zoveel mogelijk met producten uit het seizoen gewerkt. Allemaal ontwikkelingen die ook in 2021 nóg meer aandacht zullen krijgen.  

Nieuws

menu