Verduurzaam de provincie Friesland met groene stroom

Foto: unsplash.com

Foto: unsplash.com

Ieder huishouden kan z’n steentje bijdragen aan het verduurzamen van de stad Leeuwarden en de provincie Friesland als geheel. Vergelijk energie bij verschillende leveranciers en kies voor de duurzaamste oplossing, investeer in nieuwe ruiten in huis of ga voor zonnepanelen op het dak van je woning.

Het fijne aan deze mogelijkheden is dat ze sterk met elkaar samenhangen. In die zin, dat overstappen van energie aanbieder een besparing oplevert die gebruikt kan worden voor een investering in een verduurzaming van je woning. Er zijn online diverse tools te vinden, welke je helpen bij het vinden van de groenste en goedkoopste energieleverancier.

Zonnepanelen steeds rendabeler voor huishoudens

In de afgelopen jaren is het steeds rendabeler geworden om te investeren in zonnepanelen. Waar de zonnepanelen in het centrum van Leeuwarden wellicht minder mooi staan, zijn ze niet meer weg te denken uit nieuwbouwwijken. Hier wordt bij de verkoop van de huizen standaard de optie geboden om de woning energieneutraal op te leveren. Hierbij wordt de verwachte verbruikte energie volledig gecompenseerd door de opbrengst van de zonnepanelen.

Gemiddeld verdien je zonnepanelen in vijf tot zeven jaar terug, daar waar een hoge opbrengst vaak voor de eerste tien jaar van de zonnepanelen gegarandeerd wordt door aanbieders. Het maakt dat je drie tot vijf jaar profiteert van hele lage energielasten. Daarbij neemt de opbrengst van de zonnepanelen na tien jaar af, maar zullen deze zeker vijftien jaar gebruikt kunnen worden.

Thuisbatterij zal de komende jaren populairder worden

In de komende jaren veranderen de regels op het gebied van het salderen van stroom. Onder salderen verstaan we het verkopen van stroom aan je energieleverancier. Met een thuisbatterij kun je de stroom tijdelijk in huis opslaan en dit op een later moment in het jaar gebruiken. Zo ben je niet verplicht de stroom tegen een laag tarief te verkopen.

Investeren in nieuwe ruiten in je kozijnen

Waar de zonnepanelen minder goed passen in het oude centrum van Leeuwarden, kan het hier wel interessant zijn om te investeren in nieuwe ruiten. De nieuwe ruiten zijn zo ontwikkeld, dat deze de warmte van binnenuit minimaal door zullen laten. Tegelijkertijd houden ze de warmte in de zomer juist buiten je woning. Net als een investering in zonnepanelen, verdien je ook een investering in nieuwe ruiten relatief snel terug. Let hierbij goed op de Ug-waarde van de ruiten. Deze Ug-waarde geeft de isolerende werking van de ruiten weer.

Tip: voor de Ug-waarde van ruiten geldt dat des te lager deze is, des te beter is de isolerende werking hiervan.