Aangeboden door: Visit Friesland

Ontdek de musea van Friesland

FOTO: Merk Fryslan

We zijn het afgelopen jaar allemaal uitzonderlijk goed geworden in het halen van een frisse neus. Weg stappen achter je thuiswerk bureau en even de buitenlucht opsnuiven deden en doen we massaal. De natuur is er altijd voor ons. Wat we niet altijd beseffen is dat kunst & cultuur er ook altijd voor je is en dat zorgt voor een frisse mindset.

Cultuur roept bij mensen verschillende associaties op. De één denkt aan de cultuur waarin hij of zij is opgegroeid en de ander denkt juist aan kunst, theater, musea en muziek.  Een bezoek aan een beeldentuin, stadswandeling langs graffiti of een festival is net zo cultureel als de Friese ambachten, taal, streekproducten en cultureel erfgoed. In dit artikel nemen we je mee langs een aantal musea en tentoonstellingen in Friesland.

“Kunst is zuurstof voor het hart en voedsel voor de geest. Dit is misschien wel het grootste verschil tussen mens en dier: wij kunnen niet zonder cultuur, met grote en kleine C”

          - Koning Willem-Alexander

Met meer dan 100 musea in Friesland is de kans groot dat je er al eens eentje hebt bezocht. De musea vertellen ieder een klein stukje van het verhaal van de Friese geschiedenis, tonen belangrijke voorwerpen of brengen een expositie van een lokale kunstenaar. Sommige museumstukken mag je aanraken, anderen zijn interactief waardoor je er helemaal in kan opgaan. Waar andere stukken worden beschermd zodat toekomstige generaties er ook van kunnen genieten. Een bezoek aan een museum is een ervaring die per bezoeker en per museum verschilt. Bij welk museum ga jij je vitamine C halen deze winter?

Meer dan 100 musea in Friesland

Met 100 musea op de teller, waar begin je dan? We helpen je met je ontdekkingstocht! Met het Passe-Partout Friese Musea kun je voor 15 euro drie Friese musea bezoeken. De lijst van deelnemende musea wordt langer en langer dus kijk hier en beslis welke drie musea jij wilt bezoeken. We helpen je vast op weg met deze selectie:

Kopje koffie erbij?

Museum Joure 
Heb jij een pak Douwe Egberts-koffie wel eens goed bekeken? Voorop lees je: Joure 1753. Dit verwijst naar het monumentale industrieterreintje, midden in het centrum, waar het wereldberoemde koffiemerk zijn oorsprong kent. Museum Joure is een verrassend en veelzijdig maakmuseum. Dat past bij de ambachtelijke historie van het dorp. Je vindt er namelijk ook de Metaalfabriek van Keverling, een authentieke drukkerij en de Friese Klokkenmakerij. Hier staat de grootste collectie Friese klokken ter wereld. In totaal bestaat het museum bestaat uit 10 monumentale gebouwen, waar je de passie voor het maken beleeft en ook zelf aan de slag kunt.  

Tip:  
De elf steden hebben 11fountains, maar Joure heeft Kaskade! Het 6 meter hoge ‘aromarode’ kunstwerk van Klaas Gubbels heeft nu een permanente plek gekregen in het park bij Museum Joure. De expositie ‘Rondom Kaskade’ vertelt het verhaal van de stapel koffiepotten en is te bezoeken tot 3 januari 2021.

Cultuur in de openlucht

De Sûkerei, ’t Fiskershúske en de Spitkeet
Drie openluchtmusea waar je geschiedenis en buitenlucht kan opsnuiven. Ontdek een stukje tastbare historie in twee kenmerkende landschappen van Friesland: De Waddenzee en de Wâlden.

Museum De Sûkerei in Damwoude toont het leven en wonen in de Noordelijke Friese Wouden rond het jaar 1900. Een oude cichoreidrogerij, drie wâldhúskes en een oude poldermolen zijn herbouwd. De cichorei (sûkerei) wordt gebruikt als geneesmiddel en groente en werd veel geteeld in de Wâlden.  

Museum ’t Fiskershúske in Moddergat is onderdeel van het beschermde dorpsgezicht en houdt de herinneringen aan de verdwenen kustvisserij en de visserscultuur in leven. Het oudste huisje is uit 1794 en geeft een beeld van een vissershuis langs de waddenkust rond 1850. Er is aandacht voor scheepsmodellen, vissersgereedschap, het reddingswezen en herinneringen aan de scheepsramp van Moddergat.

Museum De Spitkeet in Harkema geeft je een kijkje in de verschillende woningtypes waar men vroeger in leefde. Zo staan er een plaggenhut, een woudhuisje, een holwoning, een klokkenstoel, een onderduikershol, een kippenhokwoning en een armenhuis. Aangevuld met klim- en klautertoestellen van natuurlijke materialen kunnen de kids gerust hun ouders even hun gang laten gaan.

De sterren wachten op je

Observeum, museum en sterrenwacht Burgum
Astronomie, meteorologie, astrofotografie, planetarium, hemelverschijnselen, verduisteringen en conjuncties. Weet je wat al deze begrippen betekenen en wil je meer weten? Werp een blik door de Miedema-kijker of een van de andere telescopen van het Observeum. In het planetarium nemen films je mee in de wondere wereld van de astronomie. Zelfs bij een bewolkte hemel zal je hier sterretjes zien.  

Andere deelnemende musea:

Museum Opsterlân Gorredijk
Museum Hindeloopen  Hindeloopen
Nationaal Vlechtmuseum  Noordwolde
Museum ’t Behouden Huys Terschelling  West Terschelling
Scherjon's Klompenmakerij en Klompenmuseum  Noardburgum
Museumhuis van Eysinga  Leeuwarden
Dekema State Jelsum 
Kazemattenmuseum  Kornwerderzand
Keatsmuseum   Franeker
Museum Dokkum  Dokkum
Museum Sloten  Sloten
En meer   

  
 

Passe-Partout Friese Musea

Voor € 15,00 per persoon krijg je met het Friese Musea Passe-Partout toegang tot drie verschillende musea. Voor de  lytskes  tot drie jaar is de entree meestal gratis. Het passe-partout is 3 maanden geldig. Meer informatie is te vinden op www.friesland.nl/passepartout .    

- Bezoek 3 musea naar keuze
- Kies uit bijna 20 musea in Friesland
- 3 kalendermaanden geldig na aanschaf
- E-ticket dus direct beschikbaar zonder printen
- Bespaar tot maar liefst €7,50

Met je passe-partout krijg je ook €2,50 korting op de entree van het Fries Museum en Keramiekmuseum de Princessehof. Door de wisselende exposities blijft het een genot om naar deze musea te gaan. Nog nooit geweest? Dan dagen we je uit om deze winter te gaan, want er is en komt veel moois te zien.

Het Passe-Partout Friese Musea is een initiatief van Merk Fryslân en - Museumfederatie Fryslân.  

Te zien in het Princessehof

 

Optische illusie

Het Princessehof in Leeuwarden is een vaste expositie rijker. Met de nieuwe tentoonstelling  Thuis bij M.C. Escher , eert het Princessehof een van zijn beroemdste bewoners; Maurits Cornelis Escher. In het stadspaleis in Leeuwarden zag Maurits Escher in 1898 het levenslicht en bracht er zijn eerste levensjaren door. In de kleine expositie  Thuis bij M.C. Escher  leert de bezoeker de jonge Maurits Escher kennen. Aan de hand van jeugdfoto’s, voorwerpen en een documentaire wordt de band tussen de kunstenaar en het Princessehof meer dan ooit duidelijk. Wist je dat keramiek invloed had op het veelal grafische werk van Escher? 

In de kelder vind je een immersieve kunstwerk van Leon Keer. De grote muurschildering is een modern zoekplaatje geïnspireerd door Eschers werk  Hol en Bol.  Met zijn driedimensionale vertaling van het werk zorgt Leon Keer voor optische illusies in de gewelfde kelderruimte van Eschers geboortehuis. 

Bekijk alvast the making of  
 

 

Sterke vrouw

Het stadspaleis Princessehof dankt zijn naam aan de stammoeder van ons huidige koningshuis. Een intieme expositie over Maria-Louise van Hessen-Kassel geeft sinds kort een blik achter de schermen van haar veelbewogen leven. Aan de hand van portretten, prenten, tekeningen en een vertakte Oranje stamboom wordt duidelijk dat Maria Louise cruciaal is geweest in het behouden van de Oranjedynastie. De expositie is een vast onderdeel van het museum. Ernaast vind je een achttiende-eeuwse stijlkamer, ingericht als eetkamer van Maria Louise. 

Burgemeester Buma en Marlies Stoter vertellen in podcast over Friese Nassaus  

Deze aflevering van een reeks podcasts over de sterke, invloedrijke en gedreven Nassauvrouwen gaat over de geschiedenis van Leeuwarden. Ze vertellen over hoe de stad voor verbinding zorgt met andere Nassausteden, over de ‘grande dame van de achttiende eeuw’ Maria-Louise van Hessen-Kassel (1688-1765) en het belang van de Friese Nassaus.

Ze was de vrouw van Johan Willem Friso, Prins van Oranje. Onbedoeld werd ze de stammoeder van ons koningshuis. Tot twee keer toe nam ze de rol van regentes op zich en gedurende haar bewogen leven groeide de invloed van de Friese Nassaus. Niet alleen is zij een directe voorouder van koning Willem-Alexander, maar ook vele andere koninklijke families in Europa stammen van haar af, zoals koningin Elizabeth van Engeland, prins Albert van Monaco en koningin Margrethe van Denemarken. Haar voormalige woonpaleizen zijn te bezoeken, want deze zijn tegenwoordig hotel (Het Stadhouderlijk Hof) en museum (Keramiekmuseum Princessehof).

“Om de geschiedenis van Nederland te kennen, moet je ook kennis hebben van de Friese Nassaus. Als zij er niet waren geweest, dan was er ook geen Willem-Alexander.” 

          - Sybrand Buma

 

En dan is er ook nog keramiek

De grote tentoonstelling Human After All: Ceramic Reflections in Contemporary Art toont omvangrijke sculpturen en installaties. Internationaal gevestigde kunstenaars en opkomend talent uit Oost en West tonen hun kijk op de menselijke aard met zijn beperkingen, nietig of zelfbewust, mooi of wreed. Vrijwel alle werken zijn voor het eerst in Nederland te zien. Met werk van: William Cobbing (1974, Groot-Brittannië), kunstenaarsduo Nathalie Djurberg & Hans Berg (1978, Zweden), Leiko Ikemura (1951, Japan), Klara Kristalova (1967, Tsjechië), Kris Lemsalu (1985, Estland), Sharon van Overmeiren (1985, België), Liliana Porter (1941, Argentinië), Mariken Wessels (1963, Nederland) en Geng Xue (1983, China).

Human After All

Te zien t/m 5 september 2021

Te zien in het Fries Museum

Het museum bij je thuis 

Met audioverhalen, blogs en een virtueel bezoek aan de tentoonstellingen biedt het Fries Museum een kijkje in de collectie.  Op de website en via Facebook en Instagram maak je kennis met het museum. Op de website verzamelt het museum allerlei inspiratie voor thuis, van een tentoonstellingsbezoek vanuit je luie stoel tot een cryptische rebus en de nieuwe blogserie, de Vitrine, waarin diverse conservatoren aan bod komen. Met de expositie This Unjust Mirror van Constant Dullaart breng je een online bezoek. Dullaart maakte een speciaal platform voor openingen en museumbezoek in coronatijd. Op friesmuseum.common.garden stelt hij je in staat als bolletjes door de tentoonstelling te bewegen en met elkaar te communiceren. Het werk van Constant Dullaart heeft als thema online propaganda, nepnieuws en nepvolgers.

 

Buitenaards bijzonder  

Al eeuwen worden wij mensen aangetrokken door de zee en roept ze een uniek gevoel van tijdloosheid en verbondenheid op. In  Other.Worldly  proberen ruim twintig kunstenaars de onderwaterwereld te doorgronden. De zee kan een milde en kleurrijke muze kan zijn, maar heeft ook een koude onderstroom. De ondoorgrondelijke dieptes herbergen verdronken vluchtelingen en vervuiling, maar ook schoonheid en mysterieuze wezens.

Other.worldy

Te zien t/m 14 februari 2021

“Urgent en betoverend”  - Museumtijdschrift
“Wonderbaarlijke onderwaterkunst” - Volkskrant
 

 

Steekje los?

Er is geen speld tussen te krijgen, we hebben iets om naar uit te kijken. Op 14 februari opent de grote modetentoonstelling Haute Bordure  met topstukken van o.a. Claes Iversen, Jan Taminiau en Viktor & Rolf. Borduren is van alle tijden is en voor iedereen. 150 kledingstukken en accessoires laten zien dat borduurwerk meer is dan decoratie: het laat zien wie je bent. In de tentoonstelling  Haute Bordure  kom je in aanraking met vier eeuwen aan handgemaakte borduurwerk in de Nederlandse mode. Ontdek de rijkdom, luxe materialen en het prachtige vakmanschap. Van een spectaculair catsuit van Jan Taminiau – van top tot teen met pailletten bestikt – tot met gouddraad versierde schoenen uit 1620, en van ritselende  roaring twenties  jurkjes tot 18 eeuwse mannenvesten met minutieus geborduurde details. Een lust voor het oog van de modeliefhebber en een feest der herkenning voor textielfans.

Er is een grote kans dat je geïnspireerd raakt. Dan kan je zelf aan de slag! Werk mee aan het gezamenlijke borduurwerk, maak kennis met de interactieve borduurinstallatie van kunstenaar Floor Nijdeken of volg één van de masterclasses van Crafts Council Nederland.

Het Fries Museum put uit eigen collectie en leent stukken van Rijksmuseum Amsterdam (Amsterdam), Koninklijk Huisarchief en Koninklijke Verzamelingen (Den Haag), Amsterdam Museum (Amsterdam), Centraal Museum (Utrecht), Groninger Museum (Groningen), Kunstmuseum Den Haag (Den Haag), Zeeuws Museum (Middelburg), Zuiderzeemuseum (Enkhuizen), Museum Rotterdam (Rotterdam) en diverse hedendaagse ontwerpers.

Haute Bordure

Te zien vanaf 13 februari t/m 18 juli 2021
 

Geen twijfel mogelijk dat een museumbezoek voor iedereen is. Cultuur kent geen leeftijd, kunst kent geen tijd. Laat zien dat je de Friese musea een warm hart toedraagt deze winter en kom langs.

Op zoek naar nog meer inspiratie? Kijk dan hier


Nieuws

menu