Nog even een frisse cultuurneus halen

Foto: Visit Friesland

Foto: Visit Friesland

Waterproof en lekker dwars tegen de wind in, dat mag vooral in het najaar. Sterker nog we dagen je uit om er nog even op uit te gaan voordat de bekende decembermaand begint en we met familie om het haardvuur kruipen. Zet je stappenteller maar op scherp en bereid je voor om buitenlucht happen te combineren met cultuursnuiven.

Wandelend richting de winterslaap

Nog even en dan stopt het gekletter in de elf steden van Friesland. De 11fountains maken zich namelijk klaar om in winterslaap te gaan. In oktober zijn ze nog in hun klaterende glorie te bewonderen en de maanden daarna kan je stilzwijgend genieten van deze kunstwerken en de steden. Misschien neurie je nog even zachtjes een slaapliedje voor je favoriete fontein, voordat je de stadswandeling maakt die het verhaal van de stad vertelt. Dit zijn de maanden van de mooiste mistige ochtenden en schitterende zonsondergangen dus kies je moment en neem je camera mee om de grootse beeldentuin van Europa vast te leggen.

Eindeloze horizonnen ontdekken

Aan alles komt een eind zeggen ze, maar dat geldt niet voor de horizon. De streep in de verte die altijd op ons wacht, waar het gras groener lijkt en waar regenbogen geboren worden.

Natuurgenieters, buitenbeentjes, stappenzetters en vrijbuiters trokken er afgelopen jaar op uit om een ode te brengen aan het Friese landschap. Een staande ovatie aan onze natuur. Een hulde aan de horizon.

Aan de oproep van Visit Friesland om je foto van je mooiste horizon te delen, werd volop gehoor gegeven. Ruim 1.500 inzendingen kwamen via www.huldeaandehorizon.nl binnen en vormen samen de langste, kleurrijkste en diverse horizon. Momenteel kan je zo`n duizend foto`s bekijken in de pop-up tentoonstelling in de Dwaalster van Park Vijversbrug. Voor en door de mienskip is dit een kunstwerk voor iedereen en alle leeftijden en kan je meteen genieten van de herfstkleuren in het park.

Fryslân boppe, museum hoppen

Wist je dat er een schoolplatenmuseum is in Deinum, een ijstijdenmuseum in Buitenpost en een vlechtmuseum in Noordwolde? Er zijn voldoende grote en kleine musea in Friesland om de dagen tot kerst mee te vullen. Sommige collecties worden overgevlogen uit London en andere zijn ontstaan uit de verzamelwoede van een kleurrijke bewoner. Allemaal hebben ze hun eigen charme en verhaal en vormen zo een aangenaam uitje als je verrast wordt door een buitje. Ook als het niet regent mag je best een paar uur ronddwalen en staren naar stukken uit het verleden en van nu. Bij de tentoonstelling Icons in het Fries Museum sta je oog in oog met Queen Elisabeth en Ed Sheeran en in het Jopie Huisman Museum stap je in zijn waterwereld. Als je voor Museum Belvédère kiest, duik je in de wereld van games met de expositie Arranged Realism die je laat zien dat digitale middelen onderdeel zijn van het palet van de hedendaagse kunstenaar. De landschapschilderkunst van weleer is een grote inspiratiebron voor de grootste epic games waar een hele nieuwe generatie zich aan kan vergapen.

Vier aantrekkelijke aanbiedingen

De 11fountains maken zich klaar om in winterslaap te gaan dus verwen jezelf of een ander eens met één van de arrangementen die onze lokale ondernemers speciaal voor de gelegenheid hebben samengesteld.

Kijk voor dit en meer op www.friesland.nl/cultuur