Aangeboden door: flexas.nl

Nog altijd dreigt een tekort aan kantoorruimte in Leeuwarden

Foto: pexels.com

De komende jaren zou het maar zo kunnen dat er een tekort komt aan grote kantoorpanden in Leeuwarden.

Dit blijkt uit gesprekken die Omrop Fryslân gevoerd heeft met diverse bedrijfsmakelaars. De kans is dan ook groot dat de kantoorruimtes in de komende tijd een stuk duurder gaan worden dan ze op het moment zijn in de Friese hoofdstad. Dit komt met name doordat er in Leeuwarden veel leegstaande kantoren omgebouwd zijn tot woonruimte in de afgelopen jaren. Hierdoor is er dus nog heel weinig plek voor ondernemingen om zich te vestigen in de grootste stad van Friesland.

Woonruimte krijgt de voorkeur in Leeuwarden

Na de economische crisis van 2008 en 2009 kwamen veel winkels en bedrijven stil te staan in ons land, dus ook in Leeuwarden. Gelukkig duurde dit niet lang en loopt de leegstand van kantoren in Nederland steeds meer terug. Vooralsnog lijkt de coronacrisis hier ook nog weinig impact op te hebben, al gaat het met de economie op het moment natuurlijk niet zo heel goed. Na de eerdere recessie ging het juist een stuk beter met de Nederlandse economie. Hierdoor werd er flink gebouwd, ook in Leeuwarden. Hier werd met name gekozen voor het bouwen van woonruimte. Ook de kantoren die leeg stonden in het centrum van de Friese hoofdstad veranderden langzaam maar zeker in huisvesting voor particuliere huur en studentenkamers. Bedrijven hebben hier natuurlijk last van, want zij kunnen niet aan een kantoor komen in Leeuwarden.

Veel nieuwe woningen zijn oude kantoren

In Nederland zijn de afgelopen jaren 13 duizend huizen gebouwd in voormalige kantoorpanden. Het CBS noemt deze gebouwen dan zogeheten getransformeerde woningen. In 2018 waren deze omgebouwde huizen goed voor zo goed als 15 procent van het totaal aan nieuwe woningen. Dit is natuurlijk goed voor het aanbod aan woonruimte, wat ook wel een beetje een probleem is in ons land. Voor het vestigingsklimaat van bedrijven is het juist een stuk slechter. Voornamelijk in de grote steden van Nederland komen er veel woningen en appartementen die gebouwd zijn in oude kantoorgebouwen. Dit komt met name doordat de prijs de afgelopen tijd steeds lager werd, terwijl de bouwkosten juist hoog zijn op het moment.

Lastig om een kantoor te vinden

Op het moment is er nog amper een groot kantoor die aangeboden kan worden door de bedrijfsmakelaars in Leeuwarden. Heb je een kleinere kantoorruimte nodig? De kans is groot dat je hiervoor nog wel met je bedrijf terecht kunt in de Friese hoofdstad, al begint het aanbod hiervan ook steeds kleiner te worden volgens de verhuurders. Een kantoor zoeken in Groningen kan dan natuurlijk uitkomst bieden aan de Friese ondernemers die op zoek zijn naar alternatieven in Noord-Nederland.

Het wordt eigenlijk pas echt heel moeilijk als je een kantoorpand van meer dan 1500 vierkante meter nodig hebt. In het Noorden is dit best een lastig klusje, vooral als je een kantoorruimte zoekt die echt voldoet aan de eisen van deze tijd.

Kantoorprijzen dalen niet meer

Na de economische crisis in 2018 zijn de kantoorprijzen een tijdlang alleen maar gedaald. Inmiddels is dat echt niet meer het geval. Desondanks gaat het in het Noorden van Nederland er nog niet zo heftig aan toe als in het Westen van ons land. Daarentegen stabiliseert het juist meer in Friesland en de andere noordelijke provincies, terwijl de prijzen ook wat aan het stijgen zijn. Het zal alsnog wel een stuk goedkoper zijn om een al bestaand kantoor te kopen ten opzichte van het bouwen van een nieuw pand voor je bedrijf. Dit komt vooral door de huidige bouwprijzen, die dus best hoog zijn.

Nieuws

menu