Met de boeier Tjet Rixt op zeiltocht

De hele zomer lang vaart de boeier Tjet Rixt op zomerse dagen uit voor zeiltochten op het Sneekermeer en diverse meren rond Terherne. Er is telkens plaats voor acht opvarenden, dus snel zijn is de boodschap.

Geschiedenis van de boot

De boeier Tjet Rixt werd in 1843 gebouwd op vraag van Lambertus van der Feer, die apotheker was in Sneek, en werd Uitspanning genoemd. De boeier werd gemaakt door scheepsbouwer Eeltje Taedzes Holtrop, de grootvader van de vermaarde werfbaas Eeltje Holtrop van der Zee, die zich in 1856 in Joure vestigde. De boeier Uitspanning was in zijn tijd de grootste boeier van Friesland en werd gebruikt voor de pleziervaart. Midden de jaren 1880 kwam de boeier in handen van advocaat Jan Minnema de With, die de boeier omdoopte in Friesland en er hardzeilwedstrijden mee voer. Een decennium later wordt de boeier verkocht aan H.C. Lefering uit Buiksloot en kreeg de boeier de naam Antonia Jacoba. Begin de jaren 1900 kwam de boeier in handen van de familie Hepkema, waar hij drie generatie bleef onder de naam Tjet Rixt. In 1954 werd de boeier overgedragen de Vereniging van Vrienden van het Zuiderzeemuseum, met het oog op het behoud van de boeier.

Tussen 1995 en 2007 onderging de boeier een grote restauratie. Bijna al het hout werd vervangen door nieuw hout en ook het verguldsel en houtsnijwerk werd vernieuwd.

De zeiltochten

Deze zomer vaart de Tjet Rixt door de sloten en over de meren van midden Friesland . Een schipper en fokkenmaat neemt maximaal acht gasten mee op een onvergetelijke tocht. Opvarenden krijgen de kans om zelf aan het roer te staan, zelf de zeilen te hijsen en de taken van fokkenmaat op zich te nemen. Iets dat best intensief kan zijn. Schade aan eigendommen door bijvoorbeeld een nat pak, wordt binnen Nederland overigens niet gedekt door een doorlopende reisverzekering . Dus telefoons en andere waardevolle spullen laat men beter op de wal.

De dag start met een uitleg over de rijke geschiedenis van de boeier en het overlopen van de veiligheidsinstructies. Het weer van de dag bepaalt de bestemming van de boeier. Bij een zacht briesje vaart de Tjet Rixt richting het Sneekermeer. Als het hard waait, vaart de boeier eerst op de meertjes achter Terherne om daarna koers te zetten naar het Sneekermeer.

Praktische informatie

De opstapplaats van de Tjet Rixt is aan het Kupersleantsje 9 in Terherne. Een zeiltocht duurt een dag of een middag en in overleg kan er ook 's avonds worden uitgevaren. Het is ook mogelijk om een middag zeilen te combineren met een origineel Frysk diner in restaurant 't Schipperhuis.

Nieuws

menu