Maak de tuin winterklaar voor de temperatuur verder daalt

Het begint steeds kouder te worden buiten. Een goede reden om de tuin winterklaar te gaan maken!

Het winterklaar maken van een tuin bestaat uit verschillende stappen. Heb je de bollen voor het voorjaar al gepland? Hoe zit het met de struiken en bomen in de tuin? Deze moeten vaak in het najaar worden gesnoeid, zodat ze in het voorjaar fraai uitlopen. De struik behoudt zo z’n vorm en zal vaker bloeien. Ook is het najaar en het begin van de winter een goed moment om na te denken over een aanpassing in het ontwerp van de tuin. Kies bijvoorbeeld voor een overkapping in de tuin , een tuinhuisje of een tweede terras. Hoveniers hebben het vaak relatief rustig in het najaar, waardoor je sneller geholpen wordt. Daarbij geniet je in het voorjaar direct van de aanpassing.

Begin op tijd met het poten van de bollen

Bollen van tulpen en bijvoorbeeld narcissen kun je het beste in de maanden oktober en november poten. De temperatuur ligt in die maanden nog ver boven de nul graden Celsius, waardoor ze voldoende tijd hebben om zich stevig in de aarde te wortelen. Toch betekent dit niet dat je inmiddels te laat bent met het poten hiervan. Ook halverwege december kun je de bollen aan je tuin toevoegen, mits de grond een aantal dagen vorstvrij is. Verwacht men vorst de komende tijd? Wacht dan het liefst nog even. Vorst zou de bollen aan kunnen tasten. In het bijzonder als de grond erg nat is. Je wilt in het voorjaar kunnen genieten van de eerst bloeiende planten in je tuin!

Verdiep je in de manier van snoeien van struiken

Niet alleen is het najaar een goed moment om de bollen voor het voorjaar te poten. Denk ook aan de struiken die gesnoeid moeten worden. Op internet kun je tegenwoordig ontzettend veel informatie vinden over de wijze waarop je verschillende soorten struiken en bomen snoeit. Je leest er ook meer over het moment waarop je dat het beste kunt doen. Door de struiken en bomen te snoeien, krijgen ze in het voorjaar de kans om uit te lopen en zich op die manier te ontwikkelen tot een fraaie, volle struik. Zou je een struik niet snoeien, dan raakt deze al snel erg verwilderd.

Aanpassingen in het ontwerp van de tuin

Je las al dat hoveniers het in het najaar en de winter vaak relatief rustig hebben. Een goed moment om een veranda of overkapping te laten plaatsen. Steeds meer mensen voorzien de tuin van zo’n overkapping. Belangrijk voordeel hiervan is de mogelijkheid om ook in het voorjaar of het najaar van je tuin te kunnen genieten. De overkapping biedt beschutting tegen de wind en neerslag. Dat laatste is ook handig tijdens een zomers buitje! Vaak is het warm genoeg tijdens zo’n bui. Het is zonde, wanneer je direct naar binnen moet. 

Nieuws

menu