Aangeboden door: pro-deo-advocaten.com

Gratis advocaat, hoe zit dat ook alweer?

Foto: pixabay

Hopelijk zult u er nooit iets mee te maken krijgen, maar veel mensen zullen ooit eens in een juridisch conflict verzeild raken. Het kan dan gaan om een onvrijwillige beëindiging van een arbeidsovereenkomst, een echtscheiding of dat de kleine lettertjes in een koopovereenkomst niet in overeenstemming zijn met de wervende advertentietekst. Uiteraard zijn deze voorbeelden onbeperkt uit te breiden. Het is goed om te weten dat u niet machteloos bent tegen een vaak grotere partij.

Als u niet in staat bent om de vaak hoge kosten van een advocaat te betalen, kunt u aanspraak maken op door de overheid gefinancierde rechtshulp. Dat gaat als volgt:

U neemt contact op met een  advocaat van onvermogen (ook wel pro-deo advocaat genoemd). Deze advocaat meldt uw zaak aan bij de Raad voor Rechtsbijstand en daar wordt op basis van uw inkomen (via een check bij de belastingdienst), uw vermogen en uw gezinssamenstelling gekeken of u in aanmerking komt voor de subsidie. Voor een gezin is de inkomensgrens ongeveer € 40.000,- per jaar. Voor een alleenstaande € 28.000. Als het inkomen onder deze grenzen ligt, wordt er subsidie toegekend. Afhankelijk van de exacte hoogte van het inkomen, wordt er wel een eigen bijdrage gevraagd. Als het inkomen maximaal 120% van de bijstandsnorm is, wordt deze eigen bijdrage vergoed door de gemeente als bijzondere bijstand. In dat laatste geval is hulp van een advocaat dus helemaal gratis!

Een pro-deo advocaat betekent overigens niet dat de kwaliteit lager is. Ook deze advocaten staan ingeschreven bij de Orde van Advocaten en moeten aan alle kwaliteitseisen voldoen. Deze advocaten doen naast het gesubsidieerde werk meestal ook zaken op betalende basis. Dit vaak tegen veel voordeliger tarieven dan de chique zuid-as kantoren. U kunt dus ook contact met ze opnemen als u boven de subsidiegrens zit of een rechtsbijstandsverzekering hebt. 

Het eerste gesprek is sowieso kosteloos, dus u kunt zich altijd laten informeren of uw zaak voor subsidie in aanmerking komt en uiteraard ook of u een redelijke kans hebt op succes.

Nieuws

menu