Extra rijbewijs interessant voor werkgever en werknemer

shutterstock

Zowel voor een werkgever, als voor een werknemer kan het interessant zijn om een extra rijbewijs of los certificaat te halen.

Denk bijvoorbeeld aan de Code 95-aantekening om een bus of vrachtwagen beroepsmatig te mogen besturen, een heftruckcertificaat en een BE-rijbewijs. Zeker nu er sprake is van een grote krapte op de arbeidsmarkt, is het voor werkgevers prettig om een werknemer op verschillende plekken binnen de organisatie in te kunnen zetten. Iemand die voorheen werkte aan het samenstellen van pakketten voor de verwerking van orders, kan met een heftruckcertificaat op zak ook bijdragen aan het lossen van nieuwe voorraden.

Krapte op arbeidsmarkt en pandemie zorgen voor personeelstekort

Niet alleen de krapte op de arbeidsmarkt maakt dat het prettig is, wanneer bestaand personeel een heftruckcertificaat of bijvoorbeeld aanhanger rijbewijs haalt. Ook de pandemie speelt mee. Personeel kan langdurig ziek thuis komen te zitten, in quarantaine moeten omdat een kind besmet geraakt is met het coronavirus, enzovoorts. In dergelijke situaties willen werkgevers voorkomen dat processen volledig stil komen te liggen. Dit doen zij door medewerkers die elders in de organisatie werken tijdelijk over te plaatsen om een zieke medewerker te kunnen vervangen.

Veiliger werken op de werkvloer

Het behalen van een heftruckcertificaat is officieel niet verplicht om een heftruck te mogen besturen. Toch wordt het sterk aangeraden om werknemers dit certificaat te laten behalen, wanneer zij regelmatig een heftruck gebruiken. Het verkleint de kans op ongelukken op de werkvloer aanzienlijk. Zeker bij het laden en lossen van nieuwe voorraden loopt men het risico anderen te raken, het risico dat de lading van een pallet valt, het risico dat de heftruck naast het platform terecht komt, enzovoorts.

Werknemer heeft baat bij extra rijbewijs

Zoals eerder werd aangehaald is het niet alleen voor een werkgever prettig, wanneer een werknemer een extra rijbewijs of certificaat behaalt. Ook hebben werknemers hier zelf baat bij. Voor hen zal het in de toekomst makkelijker zijn om een nieuwe baan te vinden, als zij ook met een zware aanhanger of bijvoorbeeld beroepsmatig met een vrachtwagen mogen rijden. Niet onbelangrijk: met een aanhangerrijbewijs is het voor werknemers in de privésituatie mogelijk om met een grotere caravan op vakantie te gaan!

Bekostiging van extra rijbewijs door werkgever

Als werknemer loont het om bij een werkgever te informeren naar de budgetten die beschikbaar zijn voor het volgen van de cursus voor een extra rijbewijs. Om werknemers te behouden in de huidige tijd, hebben veel werkgevers een potje beschikbaar voor deze opleidingen. Het is soms zelfs mogelijk om de opleiding op een werkdag te volgen. Veel cursussen worden in één dag aangeboden. Zoals eerder genoemd hebben werkgevers zelf ook baat bij medewerkers die op verschillende posities in te zetten zijn. 

Nieuws

menu