Druk op koopwoningen blijft toenemen

In 2021 is de woningvraag onverminderd hoog gebleven. De rente is nog altijd historisch laag en de huizenprijzen door heel Nederland zijn sterker dan ooit gestegen. Ook in Friesland is de woningmarkt oververhit en dreigt deze vast te lopen. Dit geldt ook voor de toegang tot de huursector. Volgens de prognoses zal de vraag nog een aantal jaar toenemen.

Blijft records regenen

Door de oververhitte huizenmarkt blijven records verbroken worden. In het tweede kwartaal van 2021 werd gemiddeld 410.000 euro betaald voor een bestaande woning. Dit is haast 20 procent meer dan een jaar eerder. Sinds de eerste NVM-meting zijn de huizenprijzen nog nooit zo veel gestegen. De goedkoopste woning relatief gezien is een appartement, met een gemiddelde prijs van 344.000 euro. De prijs van vrijstaande woningen zijn het hardst gestegen, met meer dan 23 procent naar 618.000 euro. Kopers moeten er snel bij zijn als er een huis te koop staat dat aan hun woonwensen voldoet. Gemiddeld duurt het 24 dagen voordat een woning is verkocht. Dit is de kortste periode ooit. De NVM roept de overheid op om de oververhitte situatie op de woningmarkt aan te pakken. De vaste lasten voor starters lopen op deze manier te hoog op.

Helft budget op aan vaste lasten

Het Nibud ziet dat Nederlandse huishoudens meer dan de helft van hun inkomen uitgeven aan de vaste lasten. Huishoudens met een modaal inkomen en een gemiddelde huur betalen meer dan 55 procent van het netto inkomen. Voor iemand op bijstandsniveau gaat het om net wat meer dan 50 procent. Een huishouden is idealiter niet meer dan de helft van het inkomen kwijt aan de vaste lasten. Gemiddeld lag het percentage tien jaar geleden 5 procent lager. Mensen worden gestimuleerd om vaste lasten te verlagen, bijvoorbeeld door internet en tv vergelijken , het vergelijken van verzekeringen en opzeggen van onnodige abonnementen. Des te meer mensen kwijt zijn aan de vaste lasten, des te planmatiger ze moeten omgaan met hun geld. Er blijft dan minder over voor boodschappen en andere noodzakelijke uitgaven.

Woonvisie gemeente Heerenveen

Niet alleen landelijk is de druk op de woningmarkt in 2021 nog verder toegenomen, ook in gemeente Heerenveen is de vraag groter dan het aanbod. In de gemeente is onder andere te zien dat de bevolking vergrijst en ontgroent. Daarnaast zijn er steeds meer eenpersoonshuishoudens. Gemeente Heerenveen werkt aan een nieuwe woonvisie en bevraagt 10.000 inwoners door middel van een steekproef om er achter te komen hoe inwoners willen wonen en of deze woonwensen nog aansluiten bij het huidige woningaanbod. De uitkomsten dragen bij aan het uitwerken van de nieuwe woonvisie, die wordt uitgewerkt vanaf 2022.

Nieuws

menu