Koude weer zorgt voor topdrukte bij wegenwacht. Bijna verdubbeling pechgevallen, ANWB zet zelfs kantoorpersoneel in

Een wegenwacht van de ANWB helpt een automobilist.

De wegenwacht van de ANWB heeft het sinds maandag door het koude weer erg druk met zaken als auto’s die niet meer starten en portieren die vastgevroren zitten.

Op maandag rukte de ANWB uit voor meer dan 6000 pechgevallen, waar dat er op een normale dag zo’n 3500 zijn. Ook dinsdagochtend is het ontzettend druk en moet de wegenwacht alle zeilen bijzetten, zegt een woordvoerder.

Maandag en dinsdag dook de temperatuur ’s nachts ruim onder het vriespunt. In de nacht van maandag op dinsdag werd met min 7,6 graden Celsius in De Bilt de koudste nacht van dit jaar genoteerd. De pechhulp van de ANWB is door die kou vooral druk met accu’s en starthulpen die de geest geven. „Het gaat echt om kougerelateerde klachten”, aldus de woordvoerder.

Langer wachten

Door die drukte kan het zijn dat mensen wat langer moeten wachten voordat dat wegenwacht is gearriveerd, aldus de ANWB. Om de grote vraag bij te benen zijn extra mensen gezet. Volgens de woordvoerder gaat het onder meer om medewerkers die normaal gesproken op kantoor werken maar wel technische ervaring hebben. Ook is een bijscholing voor medewerkers van de pechdienst geschrapt vanwege de winterdrukte. „Dat geeft wel aan hoe druk het is.”

Ook woensdag verwacht de ANWB nog topdrukte en zijn er extra mensen ingeschakeld.

Om autoproblemen door de kou te voorkomen, adviseert de ANWB onder meer om autoportieren voordat het gaat vriezen schoon te maken en in te vetten met vaseline, talkpoeder of siliconenspray. „Dat voorkomt dat er vocht tussen de portieren komt.”

Ook raadt de pechhulp aan ruitenwissers goed schoon te maken zodat ijs minder goed aanhecht, ruiten met een antivriesdeken te bedekken en de auto niet op de handrem, maar in de versnelling te zetten bij het parkeren. „In de handremkabel kan vocht komen, dan kan die vastvriezen.”

Nieuws

menu