Rijkswaterstaat waarschuwt: ga niet meer de weg op. 'Verraderlijke gladheid' in Friesland na 21.00 uur

Rijkswaterstaat: ga niet de weg op zolang code oranje geldt. Foto: ANP

Rijkswaterstaat roept weggebruikers op niet de weg op te gaan zolang code oranje geldt. Weerinstituut KNMI kondigde de code af voor het hele land vanwege ijzel, die ontstaat door neerslag op bevroren wegen.

„Er is sprake van zeer verraderlijke gladheid en dus gevaarlijke rij-omstandigheden. Het aantal ongelukken op de weg neemt toe, meerdere snelwegen zijn afgesloten”, meldt een woordvoerster.

Code oranje begon om 17.00 uur in Zeeland en Zuid-Holland en daarna volgen ook de andere provincies. In Zeeland zijn al meerdere ongelukken gebeurd en roept de politie op om niet de weg op te gaan als dat niet noodzakelijk hoeft.

Volgens het KNMI trekt een neerslaggebied van het zuidwesten naar het noordoosten over het land. „Aan de voorzijde van dit gebied kan het verraderlijk glad worden door ijzel en/of neerslag op een bevroren ondergrond. De gladheid kan enkele uren aanhouden.”

Vanaf 21.00 uur

De waarschuwing geldt vanaf 19.00 uur in Noord-Holland, Flevoland, Utrecht, Gelderland en Noord-Brabant en vanaf 21.00 uur in Limburg, Overijssel, Groningen, Drenthe en Friesland. De waarschuwingen duren tot ongeveer 02.00 uur in de nacht van zondag op maandag.

Op de A58 in Zeeland zijn al meerdere ongelukken gebeurd door de ijzel. De Zeeuwse politie vraagt om binnen te blijven vanwege spekgladde wegen. Ook in het westelijk deel van Brabant vonden al ongevallen plaats, onder meer op de A4 bij Steenbergen en Willemstad, meldt de politie. Ook op de A15 vonden aanrijdingen plaats.

Bij code oranje waarschuwt het KNMI dat er „grote kans is op gevaarlijk of extreem weer waarbij de impact groot is en er kans is op schade, letsel of veel overlast.” Mensen krijgen dan de oproep om zich voor te bereiden, bijvoorbeeld door binnen te blijven.

19 miljoen kilo zout

Rijkswaterstaat heeft zondag aan het eind van de middag al 1 miljoen kilo zout gestrooid op de wegen. „Vermoedelijk zijn we nog wel de hele nacht en avond bezig met strooiacties, tot dat de temperatuur in de loop van de nacht hopelijk weer boven nul komt”, laat een woordvoerster weten.

Zondag rond 17:50 uur heeft Rijkswaterstaat al 1.061.623 kilo zout gestrooid en daarbij ruim 14.000 kilometer gereden. Daarmee staat de teller dit winterseizoen op ruim 19 miljoen kilo zout en ruim 300.000 gereden kilometers. Rijkswaterstaat meet met honderden kastjes langs de weg en via sensoren in de wegen of er gestrooid moet worden.

Eten, drinken en warme kleding mee

Door de ijzel kunnen wegen, bruggen, fiets- en voetpaden glad worden en is de kans op ongelukken groot. Kleinere wegen kunnen onbegaanbaar worden en mogelijk worden afgesloten. De kans bestaat dat er vertragingen ontstaan op de weg en dat openbaar vervoer of vliegverkeer uitvalt. Er wordt geadviseerd om weerberichten te volgen, langzamer te rijden en afstand te houden en eten, drinken en warme kleding mee te nemen als je de weg op gaat.

Nieuws

menu